Ministrul Educatiei a facut o serie de foarte importante anunturi de ultima ora pentru elevii din toata Romania, ele fiind aduse si in imediata atentie a parintilor, iar asta deoarece vorbim despre ierarhia absolventilor de clasa a VIII-a, care a fost publicata in mod oficial de catre autoritatile din Romania pentru elevi.
Ministrul Educatiei vorbeste in mod oficial mai jos despre criteriile care sunt luate in considerare pentru departajarea absolventilor scolilor din toata Romania, cand vine vorba despre admiterea in licee, iar asta pentru ca in baza acestor reguli vor fi repartizati, in functie de alegerile facute initial.
“A fost publicată ierarhia la nivel județean/al Municipiului București a absolvenților clasei a VIII-a care participă la admiterea în învățământul liceal pentru anul școlar 2023 – 2024. Referitor la ierarhizarea candidaților, facem următoarele precizări: Ierarhizarea candidaților se face în ordinea descrescătoare a mediei de admitere (egală cu media notelor obținute la evaluarea națională).
Pentru medii egale se aplică, în ordine, criterii de departajare, respectiv: nota obținută la proba de limba și literatura română în cadrul evaluării naționale; nota obținută la proba de matematică în cadrul evaluării naționale; nota obținută la proba de limba și literatura maternă (dacă este cazul); media de absolvire a claselor V – VIII. În privința celui de-al treilea criteriu de departajare.
Precizăm că se aplică doar candidaților care au optat pentru includerea, în calculul mediei de admitere, a notei obținute la limba și literatura maternă și care pot opta și pentru înscrierea în unități de învățământ cu predare în limba maternă. Reiterăm faptul că eroarea de algoritm de la publicarea din 4 iulie a ierarhiei candidaților nu a afectat integritatea bazei de date și că situația creată nu afectează procesul de completare a opțiunilor.
Si repartizarea computerizată a candidaților în cadrul admiterii la liceu. Menționăm că întârzierea față de momentul anunțat astăzi, 5 iulie, pentru publicarea ierarhiei, se datorează verificărilor suplimentare efectuate înainte de publicare. Ne cerem scuze pentru situația creată și vă asigurăm că Ministerul Educației face toate demersurile pentru desfășurarea în bune condiții a activităților care vizează sistemul educațional și pentru remedierea erorilor, atunci când ele se produc.
Cred că putem îmbunătăți lucrurile, iar pentru partea de siguranță voi discuta și eu cu colegii noștri din instituțiile care se ocupă de securitate informatică, dar și, în general, de securitatea proceselor publice, pentru a vedea dacă putem apela la anumite elemente de progres tehnologic. Mai pe șleau spus, poate că anumite tipuri de dispozitive de bruiere ar fi o soluție.”