Ministrul Energiei le transmite tuturor romanilor un anunt oficial de ultima ora, cu o serie de informatii foarte importante in legatura cu ceea ce se intampla la nivel National prin Dispeceratul Energetic Național, pe care Sebastian Burduja l-a vizitat in cursul zilei de ieri, pentru a observa cum se desfasoara activitatea in cadrul sau.
Ministrul Energiei explica mai jos ceea ce se intampla intr-o zi normala de activitate a acestei institutii, iar separat de asta, vorbeste si despre ceea ce trebuie facut pentru ca omenirea sa treaca la o economie mai putin poluanta, si mai sustenabila, ceva la care ar trebui sa se gandeasca oricine la ora actuala.
“Astăzi am avut onoarea de a vizita Dispeceratul Energetic Național (DEN) și camera de comandă. E unul dintre cele mai importante locuri de decizie din România, pentru că menține sistemul energetic național în echilibru și în siguranță. Am întâlnit o echipă de super-profesioniști, pasionați de munca lor și conștienți de marea responsabilitate pe care o au.
Pe 10 mai 1977, timp de aproape 5 ore, România a fost în pană de curent la nivel național. A fost singurul eveniment de acest fel din 1947 până în prezent. Un blackout înseamnă pagube de miliarde de euro. Se spune că blackout-ul din 1977 ne-a costat de patru ori mai mult decât cutremurul din același an. Ei bine, la DEN specialiștii cei mai buni ai țării lucrează fără întrerupere pentru a ne ține pe toți în siguranță.
Pe parcursul a două ore, am avut imaginea completă a sistemului energetic românesc de azi. Am identificat și câteva nevoi importante: accelerarea marilor proiecte de investiții în infrastructura de transport și distribuție a energiei electrice; stimularea capacităților de stocare; gestionarea atentă a capacităților adiționale de la prosumatori. Mulțumesc Președintelui Transelectrica, domnul Ștefăniță Munteanu, domnului Mihail Cremenescu, director în cadrul DEN și întregii echipe.
Pentru prezentarea de astăzi și mai cu seamă pentru ceea ce fac în fiecare zi pentru români. Astăzi, la Forumul de Afaceri Franco-Român, am discutat despre soluțiile durabile pe care România și le propune în tranziția ecologică și despre cooperarea bogată dintre România și Franța în acest domeniu.
Trecerea la o economie mai puțin poluantă și mai sustenabilă nu este o alegere, ci o necesitate. În domeniul energiei trebuie să rezolvăm o ecuație triplă: tranziția către o energie curată, accesibilă și sigură, iar provocările cu care ne confruntăm în acest proces sunt numeroase. Lucrând împreună, putem transforma provocările în oportunități de creștere economică.”