X

Romania va Antrena Piloti Ucrainieni pe Avioane F-16

Romania va face parte din grupul de tari aliate ale NATO care vor antrena piloti ucrainieni pe avioanele F-16, fabricate in SUA, un hub regional pentru antrenamentul pilotilor urmand a fi creat in tara noastra, ceva ce Kievul asteapta de faorte multa vreme.

Romania va antrena atat piloti din Ucraina pentru pilotarea avioanelor F-16, cat si piloti ai altor tari aliate ale NATO, astfel ca vorbim despre o decizie care va avea impact pe termen lung, si este una extrem de importanta pentru viitorul tarii noastre in cadrul aliantei.

Totodată, în cadrul ședinței CSAT a fost analizată și implicarea României într-un proiect transatlantic nou, și anume crearea în țara noastră a unei facilități de instruire a piloților pentru operarea avioanelor F-16.

Împreună cu alți aliați și cu compania care proiectează acest avion de luptă, va fi creat, în România, un hub regional pentru antrenamentul piloților care vor zbura pe aceste avioane.

Aici vor fi pregătiți piloții români care operează aeronave F-16, urmând ca facilitatea să fie deschisă ulterior și participării piloților din statele aliate și partenere NATO, inclusiv din Ucraina.

Acest hub regional de instruire va acoperi cerințele de pregătire din partea aliaților și a partenerilor regionali, ceea ce va conferi României poziționarea ca lider regional în domeniul instruirii piloților F-16, contribuind astfel la creșterea coeziunii, demonstrarea unității și întărirea posturii de descurajare și apărare euroatlantică.

România a fost și va continua să fie un susținător activ al aspirațiilor euroatlantice ale Kievului, fapt evidențiat și prin Declarația comună pentru susținerea de către țara noastră a perspectivei euroatlantice a Ucrainei, semnată de către Președintele Klaus Iohannis și Președintele Volodîmîr Zelenski în marja Summitului Comunității Politice Europene din Republica Moldova, din 1 iunie.

This post was last modified on iul. 6, 2023, 9:29 PM 21:29

Disqus Comments Loading...