Ministerul Apararii le vorbeste in mod oficial romanilor despre actiunile de ultima ora la care au participat soldatii care fac parte din Armata Romana, iar asta pentru ca in cursul zilelor trecute s-a desfasurat exercitiul FTX – EOLIAN 23.8 la care au participat nu doar militarii romani, ci si militari ai altor tari din cadrul NATO.
Ministerul Apararii vorbeste deasemenea mai jos despre faptul ca in ziua de 4 iulie, Carpathian Vipers au participat la un eveinment media organizat de catre AIRCOM, Comandamentul Aerian Aliat, in colaborare cu EATC, Comandamentul European de Transport Aerian, iar mai multe detalii aveti mai jos.
“Exercițiul ,,FTX- EOLIAN 23.8”. Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu – Batalionul 52 Operații Speciale ,,Băneasa Otopeni ” și Divizionul 164 Forțe Navale pentru Operații Speciale. Escadrila 572 Elicoptere din cadrul Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu a planificat si executat un exercițiu cu termen scurt de notificare în comun cu operatorii din cadrul Batalionului 52 Operații Speciale ”Băneasa Otopeni. Pentru realizarea unui cadru cât mai complex al mediului operațional, au fost invitați să participe la exercițiu și operatori din cadrul Divizionului 164 Forțe Navale pentru Operații Speciale.
Exercițiul ,,FTX- EOLIAN 23.8”, desfășurat în perioada 04-05 iulie 2023, în poligonul Capu Midia a constat în activități de instruire prin parașutare cu aterizare de precizie cu tipul de parașută – aripă. Exercițiul a avut ca scop exersarea tehnicilor și procedurilor de inserție prin parașutare a unui detașament complet din Forțele pentru Operații Speciale în teritoriu ostil simulat. Obiectivele de instruire ale exercitiului au fost realizate cu succes în special datorită pregătirii excepționale și la cele mai înalte standarde a personalului participant la activitate.
„Carpathian Vipers” au participat, în data de 4 iulie, la un eveniment media organizat de către Comandamentul Aerian Aliat (AIRCOM) în colaborare cu Comandamentul European de Transport Aerian (EATC). Activitatea, la care au participat mai mult de 30 de reprezentanți ai instituțiilor media internaționale, s-a desfășurat în două etape.
Prima a avut loc în aer, iar a doua la sol. Pe timpul zborului de la Eindhoven spre Lituania, presa a avut posibilitatea să vadă în timp real cum națiunile aliate desfășoară, în mod colectiv, misiunea de Poliție Aeriană în țările baltice. Avioanele noastre de luptă, alături de cele ale încă 8 țări aliate și partenere, respectiv Olanda, Germania, Polonia, Portugalia, Marea Britanie, Finlanda, Suedia și Danemarca.
Au simulat interceptări aeriene ale aeronavei în care se aflau jurnaliștii. În Baza Aeriană Šiauliai, mass-media a avut ocazia să asiste la alertarea avioanelor F-16 românești pentru executarea unei misiuni de Poliție Aeriană. În timpul pregătirii pentru decolare, avioanele F-16 au fost filmate și fotografiate la scenă deschisă.”