Olanda resimte impactul unei decizii radicale pe care Mark Rutte a luat-o, una care aduce importante schimbari pentru tara, dar care vine ca o veste foarte importanta si pentru aderarea Romaniei la Schengen, iar asta pentru ca premierul olandez si-a dat demisia recent din cauza imposibilitatii impunerii unor schimbari privind legislatia migratiei.
Olanda a ramas fara guvern pentru ca nu toti membrii sai au fost de acord cu impunerea unor noi masuri radicale cu privire la migratie, Mark Rutte alegand sa-si dea demisia din functia pe care a detinut-o, iar noul guvern ar putea privi intr-un mod mult mai pozitiv aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, votand cu veto pachetul in decembrie 2022.
Olanda a fost unul dintre foarte importantii aliati ai Austriei in lupta pentru a bloca extinderea Schengen in cursul anului 2022, ceva ce s-a dovedit a merge in directia dorita de cele doua tari, insa viitorul guvern de la Haga, daca nu-l va avea pe Mark Rutte in centru, ar putea privi diferit problema extinderii Spatiului Schengen in cursul anului 2023.
“Nu este un secret pentru nimeni că partidele din coaliție gândesc foarte diferit despre politica de azil și astăzi, din păcate, trebuie să tragem concluzia că diferențele sunt de neabordat. Căderea unui guvern nu este niciodată bună. Dar uneori este imposibil, într-o țară din coaliție, precum Țările de Jos, să ajungi la un acord.
Toate părțile au făcut tot posibilul pentru a găsi o soluție, dar diferențele privind migrația sunt, din păcate, imposibil de rezolvat. A fost o discuție bună, dar nu spun altceva pentru că aceste discuții sunt confidențiale. Decizia a fost foarte grea pentru noi. Olanda așteaptă soluții și nu amânare.”