X

Ministrul Educatiei: SCHIMBARILE Hotararii de Guvern foarte IMPORTANTA pentru Invatamantul din Romania

Ministrul Educatiei anunta in mod oficial schimbarile pe care o noua Hotarare de Guvern urmeaza sa le aduca pentru toata Romania in perioada urmatoare, iar asta pentru ca vorbim despre modificari ce vizeaza mediul universitar, acolo unde vor fi reorganizate progamele de studii de masterat, si nu numai.

Ministrul Educatiei explica mai jos ce fel de modificari importante vrea sa faca pentru romani, iar asta deoarece sistemul universitar de invatamant are nevoie de modificari in baza carora sa fie imbunatatita substantial experienta de invatare de care au parte studentii care frecventeaza cursurile facultatilor.

“Prezentul act normativ are ca obiect de reglementare domeniile de studii universitare de masterat, programele de studii universitare de masterat și numărul maxim de studenți masteranzi care pot fi școlarizați în cadrul instituțiilor de învățământ superior de stat și particulare acreditate pentru anul universitar 2023 -2024. Reglementarea este motivată de propunerea Senatelor universităţilor cu privire la actualizarea, reorganizarea programelor în cadrul domeniilor de studii universitare de masterat, în sensul satisfacerii cerințelor angajatorilor și solicitărilor beneficiarilor.

Prevederile proiectului de hotărâre respectă angajamentele pe care România și le-a asumat în cadrul Strategiei Europa 2020 și sunt corelate cu recomandările Cadrului strategic de cooperare în domeniul educației și formării profesionale ET 2020 privind asigurarea accesului și participării în învățământul superior, îmbunătățirea calității și eficienței educației și formării universitare.

Dobândirea de competențe necesare pentru ocuparea unui loc de muncă, stimularea creativității și inovării, asigurarea competitivității și promovarea excelenței, încurajarea mobilităților studențești ș.a. De asemenea, menţionăm că prevederile prezentului act normativ respectă principiile acceptate ale Spațiului European al Învățământului Superior (Leuven 2009, Viena 2010, Bucureşti 2012, Erevan 2015).

Precum și recomandările cuprinse în Comunicatul de la Erevan (2015), potrivit căruia politicile naționale din domeniul învățământului superior trebuie să aibă în vedere: întărirea calității și relevanței învățării și predării; creșterea gradului de angajare a absolvenților pe tot parcursul vieții lor active; creșterea gradului de incluziune a sistemului de învățământ superior; implementarea de reforme structurale.

În baza prevederilor legale menționate anterior, instituțiile de învățământ superior de stat și particulare acreditate pot organiza admitere numai la domeniile și programele de studii universitare de masterat aprobate prin hotărâre de Guvern. Actualul proiect este în concordanță cu prevederile Nomenclatorului domeniilor şi al specializărilor/ programelor de studii universitare şi a structurii instituţiilor de învăţământ superior pentru anul universitar 2023 – 2024. Prezentul proiect de act normativ actualizează domeniile, programele și numărul maxim de studenți care pot fi școlarizaţi în cadrul instituţiilor de învățământ superior de stat și particular acreditate.”

This post was last modified on iul. 10, 2023, 11:14 AM 11:14

Disqus Comments Loading...