Ministrul Apararii: Armata Romana si Mesajul de ULTIMA ORA, Masura Luata Impreuna cu Bulgaria

Ministrul Apararii Armata Romana Mesajul ULTIMA ORA Masura Luata Impreuna Bulgaria

Ministrul Apararii transmite un mesaj de ultima ora cu privire la Armata Romana, iar asta pentru ca in cadrul unei intalniri informale care a avut loc inaintea Summit-ului NATO de la Vilnius, Angel Tîlvăr, a discutat impreuna cu omologii sai despre alocarea a 2.5% din PIB pentru dotari, ceea ce intareste armata tarii noastre.

Ministrul Apararii a luat deasemenea, impreuna cu Bulgaria, o masura foarte importanta, deoarece Angel Tîlvăr a semnat cu Todor Tagarev, omologul sau bulgar, o scrisoare de intentie pentru constituirea Comandamentului Regional de Componenta pentru Operatii Speciale, R-SOCC, cu detalii multiple mai jos.

“Unitatea și determinarea aliată pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare este, fără îndoială, un mesaj central al acestui summit. Angajamentul aliat de a aloca minimum 2% din PIB pentru Apărare este o expresie clară a acestei determinări, România alocând deja 2,5%. Adoptarea noilor planuri regionale de apărare reprezintă o schimbare de paradigmă în privința modului de abordare a apărării colective la nivel aliat.

Ministerul Apărării Naționale va continua să fie parte a acestui efort colectiv. Relevanța regiunii Mării Negre a crescut exponențial în ultimii ani, Rusia fiind amenințarea principală, implicată atât militar, cât și politic în fiecare dosar de securitate din regiune. România și-a asumat un rol de aliat responsabil în consolidarea securității regionale și va continua să facă acest lucru.

În marja Summit-ului NATO de la Vilnius, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, împreună cu ministrul apărării bulgar, Todor Tagarev, au avut o întrevedere, la finalul căreia au semnat Scrisoarea de Intenție pentru constituirea, în comun, a Comandamentului regional de componentă pentru operații speciale (R-SOCC).

Recunoscând importanța strategică a regiunii Mării Negre și faptul că această regiune a devenit o frontieră critică pentru noua arhitectură de securitate europeană și euro-atlantică, România si Bulgaria au hotărât avansarea cooperării în context aliat prin înființarea acestui comandament regional pentru operații speciale. Comandamentul regional de componentă pentru operații speciale va face parte din măsurile de consolidare a posturii de descurajare și apărare de pe flancul estic.

Cu acest prilej, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr a evidențiat cooperarea excelentă dintre cele două țări în domeniul apărării, atât în plan bilateral, cât și aliat și european. De asemenea, a adresat mulțumiri omologului bulgar pentru angajamentul constant al Bulgariei privind securitatea regională și pentru participarea cu militari la proiectele derulate sub egida NATO în România, în cadrul comandamentelor multinaționale.”