Ministrul Sanatatii: Masurile URGENTE pentru “Azilele Groazei”, Anunt pentru DSP-uri

Ministrul Sanatatii Masurile URGENTE Azilele Groazei Anunt DSP

Ministrul Sanatatii a anuntat o serie de masuri urgente pe care autoritatile din Romania trebuie sa le ia in aceasta perioada, iar asta pentru ca Alexandru Rafila pune in vedere romanilor ceea ce intentioneaza sa faca dupa cazul “azilelor groazei”, de acolo fiind preluati pacienti care au nevoie inclusiv de ingrijire medicala psihiatrica, si o vor primi.

Ministrul Sanatatii spune deasemenea mai jos ca DSP-urile trebuie sa cunoasca toate aceste institutii din judetele lor, si sa aiba grija ca ele functioneaza in conditii de legalitate, nu asa cum s-a intamplat pana la ora actuala, ceea ce desigur ca va reprezenta o munca serioasa din partea lor.

“Directiile de Sanatate Publica ar trebui sa cunoasca personal institutiile din judetele pe care le coordoneaza din punct de vedere al sanatatii publica. Adica sa cunoasca institutiile de ingrijire pentru varstnici, pentru persoanele cu dizabilitati, pentru copii, sa cunoasca scolile, pentru ca daca nu le cunoastem, si nu intelegem problemele care exista la fata locului, atunci sigur ca exista dificultati.

Daca lucrul acesta este mentionat, sau nu este mentionat in fisa postului, este mai putin important. Cred ca fisa postului este un document mai putin orientativ, iar activitatea pe care o desfasuram cu totii, este cea care conteaza. Incercam sa facem un pilot care sa faca posibila organizarea unora dintre aceste centre pentru persoane cu dizabilitati si probleme psihiatrice, sa functioneze pe langa unele dintre spitalele de psihiatrie, ca sectii exterioare.

Plata pentru acesti pacienti sa fie facuta in regimul platilor care este realizat pentru paliatie, iar daca sistemul va functiona, atunci vom putea sa gasim un raspuns pentru o categorie de pacienti. Sigur ca centrele care au o componenta sociala foarte puternica, necesita participarea autoritatii locale, ma refer fie la Consiliul Judetean, fie la Primarie, dar si a colegilor de la Minsiterul Muncii.

Noi nu putem sa ne substituim acestor autoritati, dar pe partea de servicii medicale, cu siguranta o sa gasim un raspuns, si o solutie pentru acesti pacienti, astfel incat ei sa beneficieze de o monitorizare, pentru ca ei de asta au nevoie, de monitorizare, de evidentierea anumitor parametri de sanatate, adaptarea tratamentului.

Acum ne-am referit la 80, sau 90 de pacienti, insa lucrul acesta trebuie sa fie posibil si in alte centre. Ei au posibilitatea incheierii de contracte si cu alte centre, sau alti medici. Unul dintre obiectivele controlului trebuie sa aiba in vedere si modul in care activitatea de asistenta medicala se desfasoara in aceste centre, iar pacientii sa beneficieze de consult si tratament.”