Olanda: Decizia Oficiala a lui Rutte care CRESTE Sansele Aderarii Romaniei la Schengen

Olanda Decizia Oficiala Rutte CRESTE Sansele Aderarii Romaniei Schengen

Olanda a fost una dintre principalele tari care s-a opus aderarii Romaniei la Schengen, impreuna cu Bulgaria, iar din decembrie 2022 si pana acum, au fost depuse multe eforturi pentru ca votul de veto sa fie schimbat, insa o decizie oficiala a lui Mark Rutte poate oferi sansa aderarii Romaniei la Schengen, mult mai devreme decat credeam, poate chiar in 2023.

Olanda a ramas fara premier, Mark Rutte dandu-si demisia din fruntea guvernului de la Haga, dar mai mult de atat, a anuntat ca se retrage si din politica, astfel ca odata cu el ar trebui sa plece si o parte din incapatanarea de a refuza aderarea Bulgariei la Schengen, de care depinde si aderarea Romaniei, pentru ca tarile fac parte din acelasi dosar al Consiliului JAI.

Olanda va avea un nou guvern in cursul urmatoarelor luni, astfel ca nu este exclus ca la viitorul Consiliu JAI din Octombrie, aderarea Romaniei la Schengen, impreuna cu cea a Bulgariei, sa fie pe ordinea de zi, si fara veto-ul olandezilor, Austria sa nu mai opuna rezistenta la fel de mare, si sa permita aderarea tarii noastre.

“De îndată ce se va forma noul cabinet după alegeri, voi părăsi politica. În ultimele zile s-au speculat multe despre ceea ce m-a motivat. Singurul răspuns este Olanda. Ieri dimineață, am luat decizia că nu mai sunt potrivit pentru a fi noul șef de listă pentru VVD (partidul său de centru-dreapta).

Când noul guvern va depune jurământul după alegeri, voi renunța la politică. Migrația este o problemă politică și socială majoră. Acum că nu am reușit să găsim un acord în acest sens, am evaluat colectiv că sprijinul politic din cadrul coaliției a dispărut.”