Alina Gorghiu, ministrul Justitiei, a anuntat in mod oficial adoptarea in cadrul Guvernul Romaniei a unui proiect de lege pentru ordinul de protectie, extinzandu-se capacitatea sa de protectie dincolo de cadrul familiei, ea fiind una generala, care poate fi oferita oricaror cetateni ai Romaniei, multumita legii.
Alina Gorghiu spune ca noua lege va putea acoperi mai multe tipuri de infractiuni, astfel ca nu se limiteaza doar la cele legiferate pana acum, astfel ca un numar mult mai mare de romani vor putea beneficia de protectia autoritatilor, daca ajung in situatia de a avea nevoie de acest lucru la un moment dat.
“La inițiativa Ministerului Justiției și a Ministerului de Interne, Guvernul a aprobat, în ședința de guvern – tocmai terminată – un proiect de lege, pot să-i spun fără să greșesc, revoluționar, un proiect care protejează victimele violenței, nu doar a celor care fac parte din familii, împotriva agresorilor. Este legea ordinului de protecție, o inițiativă de care societatea românească are foarte mare nevoie.
Pentru a putea combate violența și care asigură cadrul legal necesar pentru profesioniști, pentru polițiști, pentru magistrați, procurori, judecători pentru a preveni cazurile grave de violență, multe dintre ele dezbătute public în societatea românească. Proiectul acesta de lege arată un lucru esențial, că Guvernul României spune nu violenței la orice nivel, indiferent de calitatea persoanei.
Proiectul de lege este rezultatul a doi ani de zile de consultări publice, de dezbateri cu reprezentanți ai mediului asociativ, ai instituțiilor publice de resort, ai asociațiilor și fundațiilor din România care sunt preocupate de temă şi au vizat identificarea celor mai eficace, celor mai potrivite mijloace, instrumente pentru extinderea categoriilor de beneficiari ai ordinului de protecție provizoriu și ai ordinului de protecție limitat în prezent la victimele violenței domestice.
Practic, prin acest proiect de lege se va extinde ordinul de protecție la toate categoriile de victime care au nevoie de protecție și la toate formele de violență, indiferent de relația care există între victimă și agresor. Așa cum știți, până acum, ordinul de protecție, legiferat în 2012, și ordinul de protecție provizoriu, legiferat în 2018, protejau doar victimele violenței domestice.
Prin această extindere propusă de această lege astăzi se depășește perimetrul familiei, protecția devenind una generală. Toți cetățenii din România merită să aibă acest gen de protecție oferit de legislație. Victima, ca atare, va fi protejată indiferent cine este agresorul. De asemenea, de acum, legea se va referi la toate formele de violență, se va interveni de către organele abilitate nu doar în cazul violențelor fizice.”