Ministrul Apararii a anuntat in mod oficial o decizie de ultim moment pe care a luat-o in legatura cu Armata ROmana, in plin razboi in Ucraina, iar asta pentru ca Angel Tîlvăr vorbeste mai jos despre declaratia pentru Coalitia de antrenare a fortelor aeriene ale Ucrainei, pe avioane F-16 din Romania, cu piloti romani.
Ministrul Apararii spune ca Fortele Aeriene ale Armatei Romane se vor bucura si de beneficii de pe urma acestei decizii, Angel Tîlvăr afirmand deasemenea ca Romania se alatura unui grup extins de tari care s-au oferit sa sprijine pilotii Fortelor Aeriene ale Ucrainei sa invete cum sa piloteze avioane F-16.
“Prin semnarea Declarației comune privind formalizarea Coaliției de antrenare a forțelor aeriene ale Ucrainei, în vederea operării aeronavelor F-16, România se alătură unui grup important de state aliate format din Belgia, Canada, Danemarca, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, Regatul Țărilor de Jos, Suedia și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Proiectul va aduce beneficii importante și pentru România și va avea un rol esențial în cadrul programului F-16 al Forțelor Aeriene Române. Interesul nostru major este de a avea cât mai repede piloți români bine instruiți pentru a opera aeronavele F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române. Știm cu toții cât de complexă este asigurarea securității spațiului aerian în regiunea Mării Negre, la granița #NATO.
Suntem în procesul de a transfera încă 32 de aeronave din Norvegia și vom avea astfel, sperăm cât mai repede, trei escadrile înzestrate cu aeronave multirol F-16 Fighting Falcon. Atingerea acestui obiectiv este esențială pentru Armata României și un pas extrem de important pentru tranziția către avioanele de generația a V-a, F-35.
Trebuie să evidențiez și impactul acestui program pentru industria națională de apărare, în contextul în care Aerostar Bacău a fost desemnat Centru de Mentenanță pentru F-16, fiind asigurat transferul de tehnologie de ultimă generație în România,” a declarat ministrul Tîlvăr.
Semnarea Declarației comune vine în contextul în care, în ședința din 6 iulie 2023, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a aprobat înființarea în România a unei facilități de instruire pentru personalul din Forțele Aeriene Române care operează aeronave F-16, facilitate care, într-o fază ulterioară înființării, va putea fi deschisă participării personalului navigant din statele aliate și partenere NATO (inclusiv Ucraina).”