Ministrul Educatiei transmite un mesaj foarte important pentru romanii din toata tara in momentul de fata, iar asta pentru ca in atentia oamenilor aduce ceva ce nu trebuie ignorat, fiind benefic pe termen lung, Ligia Deca vorbin despre nevoia de sprijin din partea diasporei academice pentru cercetare in Romania.
Ministrul Educatiei detaliaza mai jos vizitele pe care le-a facut in Germania in cursul ultimelor zile, si oamenii cu care s-a intalnit acolo, discutand despre ajutorul care trebuie sa fie oferit pentru a sustine cercetarea in Romania pe viitor, aceste masuri fiind necesare pentru ca Romania sa beneficieze de pe urma cercetarii in viitor.
“Avem nevoie de sprijinul diasporei academice pentru dezvoltarea și promovarea cercetării din România. Am avut plăcerea de a dialoga cu o serie de cadre didactice universitare, cercetători și studenți, precum și cu reprezentanți ai Universității Ludwig Maximilian. Întâlnirile de astăzi reprezintă încă un pas semnificativ în evoluția parteneriatului nostru strategic cu Germania, în domeniul educației.
Mulțumirile mele merg către toți cei care ne-au fost alături astăzi și, îndeosebi, domnului Mihai Datcu, de la Agenția Spațială Germană, precum și doamnei Aurelia Merlan și domnului Daniel Benga, profesori ai Universității Ludwig Maximilian din München. Noua lege a învățământului superior reprezintă o oportunitate de a crea noi sinergii între procesul educațional și cel de cercetare.
Este nevoie să oferim universităților din România sprijinul necesar pentru a atrage cercetători români din diaspora, precum și specialiști de relevanță internațională. Rețelele universitare din Uniunea Europeană au contribuit semnificativ la dinamizarea acestui proces. Educația și cercetarea nu mai au granițe. Ministerul Educației va înființa Programul național pentru internaționalizare universitară „Study in Romania”.
Care va asigura resursele necesare pentru a avea instituții de învățământ superior reziliente și competitive în plan internațional. Mulțumesc, de asemenea, pentru ospitalitate, domnului Iulian Costache, ministru consilier la Ambasada României la Berlin, și doamnei Janette Carabașu, gerant interimar C.G.München! Sunt încrezătoare că această zi va marca începutul unei noi colaborări de lungă durată, care va veni în sprijinul comunității academice din Romania și Germania.
Am încheiat ziua de ieri cu o vizită la Institutul „Bucovina” din cadrul Universității din Augsburg. M-am bucurat să văd o bibliotecă generoasă, mai multe expoziții cu obiecte bucovinene, printre care și bine-cunoscutele ouă încondeiate, precum și o comunitate academică dornică să descopere în profunzime regiunea Bucovinei. Institutul se bucură de numeroase proiecte de cercetare privind istoria și cultura Bucovinei, parteneriate cu diverse instituții și universități, inclusiv din România.”