Ministrul Sanatatii a semnat un foarte important ordin de ultima ora cu privire la activitatea medicilor stomatologi in Romania, iar asta pentru ca in atentia tuturor este adusa lista competentelor pe care un cadru medical de acest gen le poate avea pentru a practica in Romania specialitatea de medicina stomatologica generala.
Ministrul Sanatatii rezolva prin acest nou ordin o serie de cereri care au fost facute de catre medicii stomatologi din Romania, iar asta pentru ca in urma cu doar cateva saptamani s-a iscat un scandal serios intre ministerul sau si medicii stomatologi, unul care a si dat nastere ordinului care a fost semnat acum.
“Consultația de specialitate, inclusiv consult oncologic preventiv. Tehnici curente de anestezie în medicina dentară. Tratamentul accidentelor generale ale anesteziei loco-regionale, în vederea menținerii funcțiilor vitale. Tratamentul accidentelor și complicațiilor locale ale anesteziei loco-regionale. Tehnici de extracție a dinților temporari și permanenți. Tratamentul de urgență al accidentelor și complicațiilor extracției dentare.Odontectomia dinților incluși ce nu au raport cu următoarele formațiuni anatomice: canal mandibular, sinusul maxilar, fosele nazale.
Rezecția apicală pe 1-2 dinți din grupul frontal maxilar/ mandibular. Amputația radiculară, premolarizare. Replantarea dentară. Transplantarea dentară. Tratamentul de urgență al accidentelor erupției dentare la dinții temporari și permanenți. Tratamentul gingivitelor și parodontitelor marginale cronice. Tratamente chirurgicale preprotetice necomplicate (extracția alveoloplastică, regularizări de creastă, îndepărtarea exostozelor, gingivoplastia, excizia și plastia frenurilor și bridelor).
Inserarea implanturilor în creasta alveolară edentată care nu necesită nicio procedură de adiție/augmentare osoasă. Realizarea lucrărilor protetice pe implanturi. Tratamentul de urgență al plăgilor cavității orale. Tratamentul de urgență în fracturile maxilo-mandibulare. Tratamentul supurațiilor periosoase (abces vestibular/ palatinal, parodontal). Tratamentul nechirurgical de reducere a luxațiilor temporo-mandibulare. Tratamentul cariei simple la dinții temporari și permanenți.
Tratamentul pulpitelor acute și cronice la dinții temporari și permanenți. Tratamentul necrozei și gangrenei pulpare la dinții temporari și permanenți. Tratamentul parodontitelor apicale acute și cronice. Tratamentul unor afecțiuni ale mucoasei orale (gingivostomatite eritematoase/ulcero-necrotice, ulcerații aftoase, infecții virale, infecții fungice, hipertrofii gingivale, manifestări alergice). Tratamentul protetic al leziunilor coronare. Tratamentul edentației parțiale. Tratamentul edentației totale.
Tratamentul protetic al leziunilor coronare ale dinților permanenți și ale diferitelor forme de edentație la copii și adolescenți. Reparații ale aparatelor ortodontice. Profilaxia cariei dentare. Stabilirea și aplicarea planurilor de dispensarizare complexe, aplicabile în colectivitățile școlare și preșcolare. Diagnosticarea anomaliilor dento-maxilare și măsuri simple terapeutice (realizarea menținătoarelor de spațiu, decondiționarea obiceiurilor vicioase). Depistarea și profilaxia anomaliilor dento-maxilare în colectivități. Efectuarea și interpretarea examenelor radiologice în medicina dentară.”