Spania: INGRIJORARE privind Aderarea Romaniei la Schengen, Anunturile Venite de la Madrid

Spania INGRIJORARE Aderarea Romaniei Schengen Anunturile Venite Madrid

Spania este una dintre cele mai mari si mai importante tari din Uniunea Europeana, detinand in aceasta perioada presidintia Consiliului Uniunii Europene, si facand prin premierul Pedro Sanchez o promisiune solemna de a ajuta Romania sa adere la Schengen, insa actualul prim-ministru si-ar putea parasi functia chiar luna aceasta.

Spania va organiza alegeri parlamentare pe 23 iulie, iar Pedro Sanchez ar putea fi inlocuit de catre Alberto Núñez Feijóo in fruntea guvernului de la Madrid, si de aici vin ingrijorari cu privire la aderarea Romaniei la Schengen, chiar daca liderul Partidului Popular a afirmat ca nu intentioneaza sa schimbe politica externa a tarii sale, daca va deveni prim-ministru.

Spania este in masura sa ajute Romania sa adere la Spatiul Schengen chiar din 2023, impreuna cu Bulgaria, fiind cea care poate pune pe ordinea de zi a unui Consiliu Jai un vot pentru aderarea tarii noastre, insa daca premierul Alberto Núñez Feijóo isi va schimba atitudinea vis-a-vis de Romania, atunci tara noastra ar mai putea avea mult de asteptat.

“Vrea să transmită semnalul că nu va face schimbări în politica externă, fie că este vorba de UE, NATO sau de apărarea intereselor Spaniei. De altfel, programul PP afirmă că un guvern al lui Núñez Feijóo ar menține sprijinul militar, economic și umanitar pentru Ucraina atâta timp cât va fi necesar, precum și sprijinirea sancțiunilor împotriva Rusiei.

rincipala provocare pentru Núñez Feijóo, în opinia lui Molina, va fi consolidarea poziției Spaniei în cadrul UE, sau, mai bine zis, menținerea acestei creșteri a influenței spaniole care a avut loc sub guvernul socialist al lui Pedro Sánchez. Spania, care rămăsese pe plan secund, a fost foarte activă în ultimii ani pe scena europeană.”