Ministrul Sanatatii dezvaluie una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta la ora actuala spitalele din toata Romania, iar asta deoarece conform lui Alexandru Rafila, un procent extrem de mare din bugetul unui spital este reprezentant de cheltuielile cu salariile cadrelor medicale din Romania.
Ministrul Sanatatii vorbeste deasemenea mai jos si despre legea malpraxisului, care este necesara pentru medicii din Romania, iar asta deoarece trebuie sa existe protectie pentru pacienti, dar Alexandru Rafila nu considera ca primele de asigurare trebuie sa fie foarte mari pentru cadrele medicale.
“Cheltuielile pentru personal au crescut de două ori şi jumătate. Fie că ne referim la cheltuielile de personal care sunt plătite direct din bugetul Ministerului Sănătăţii, fie că ne referim la cheltuielile pentru personalul de medicină şcolară. Ce e mai interesant este că cheltuielile cu salarii din spitalele publice au crescut de la aproape 9 miliarde de lei la peste 19 miliarde lei, în decurs de câţiva ani.
S-au dublat. E o creştere de buget de aproape 11 miliarde de lei în decurs de patru ani. Este o creştere foarte mare. Remarcaţi, în aceeaşi perioadă de timp, că la materiale sanitare batem pasul pe loc, iar la medicamente este o creştere uşoară, dar nu este comparabilă în niciun caz cu creşterea salariilor.
Asta ce arată? Că spaţiul care rămâne în bugetul spitalului pentru cheltuielile cu materiale sanitare, medicamente, e relativ redus, iar cea mai mare parte a bugetului este ocupată cu plata salariilor. Este nevoie de o altă lege a malpraxisului care să nu fie legată de interesul companiilor de asigurări.
Noi discutăm, există diverse iniţiative ale unor organizaţii profesionale, ale unor parlamentari, să schimbăm legea malpraxisului şi care se focalizează pe un singur lucru: dezincriminarea actului medical şi plata de către personalul sanitar a unor prime de asigurare care vor deveni împovărătoare. Eu nu cred că asta este soluţia, să plătească un medic între 1.000 şi 1.500 de euro pe an prima de asigurare pentru malpraxis, ca să fie exonerat de răspundere penală.
Mai mult, mecanismul care este propus în momentul de faţă de gânditorii care lucrează la această lege a malpraxisului este aşa: plăteşti o primă acoperitoare, dar, dacă ai făcut ceva care ţine de domeniul malpraxisului, asiguratorul vine anul viitor şi îţi triplează prima de asigurare. Şi vom ajunge într-o situaţie în care dreptul de liberă practică profesională va fi blocat de sumele foarte mari pe care personalul medical ar trebui să le plătească ca prime de asigurare. Eu, personal, nu sunt de acord.”
This post was last modified on iul. 16, 2023, 11:38 PM 23:38