Comisia Europeana: Decizie de ULTIM MOMENT dupa Retragerea Rusiei din Acordul Cerealelor

Comisia Europeana Decizie de ULTIM MOMENT dupa Retragerea Rusiei din Acordul Cerealelor

Comisia Europeana critica in termeni foarte duri decizia Rusiei de a iesi din acordul pentru transportul de cereale in Marea Neagra, el fiind esential pentru aducerea unor cantitati foarte mari de hrana in diverse colturi ale Africii si Asiei in aceasta perioada, fiind hotarata sa sustina in continuare Ucraina in demersurile de a realiza transportul pe mare

Uniunea Europeană condamnă fără echivoc decizia Rusiei de a pune capăt Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră. Prin decizia sa, Rusia exacerbează și mai mult criza globală a securității alimentare pe care a creat-o prin războiul său de agresiune împotriva Ucrainei și blocarea porturilor maritime ucrainene. Rusia trebuie să înceteze să blocheze ilegal porturile maritime ucrainene și să permită libertatea de navigație pe Marea Neagră.

Inițiativa privind cerealele Mării Negre a fost crucială pentru asigurarea exportului de cereale al Ucrainei pe piețele globale, ajutând populațiile vulnerabile aflate în nevoie. Împreună cu „Bilele de solidaritate” UE-Ucraina, redeschiderea parțială a porturilor Mării Negre a fost esențială în stabilizarea și reducerea prețurilor ridicate fără precedent la alimente cauzate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Prețurile produselor alimentare globale au scăzut constant în ultimul an, scăzând indicele prețurilor la alimente al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) cu 23% față de vârful atins în martie 2022.

Inițiativa pentru cereale din Marea Neagră a permis exportul în siguranță a aproape 33 de milioane de tone de cereale și produse alimentare în 45 de țări cu peste o mie de nave. Aceasta include o cantitate considerabilă de 725.000 de tone de cereale transportate de navele închiriate de Programul Alimentar Mondial (PAM) în sprijinul operațiunilor sale umanitare din Afganistan, Etiopia, Kenya, Sudan, Somalia și Yemen. Chiar și pe tot parcursul războiului, Ucraina a rămas cel mai mare furnizor de grâu al PAM în 2022, furnizând mai mult de jumătate din achizițiile globale de cereale de grâu ale PAM.

Toate acestea sunt în pericol acum. Rusia continuă să armeze alimente. Prin rezilierea acordurilor, Rusia blochează singură una dintre principalele rute cruciale de export de cereale pentru consum uman din Ucraina și este singura responsabilă pentru întreruperile livrărilor de cereale la nivel mondial și pentru alimentarea inflației prețurilor alimentelor la nivel global.