X

Ministrul Educatiei: Actiunile de ULTIMA ORA in Romania, Masurile Importante Luate Oficial

Ministrul Educatiei anunta in mod oficial actiuni de ultima ora in Romania la ora actuala, iar asta pentru ca au fost luate si o serie de masuri foarte importante pentru oamenii din tara, ele fiind gandite pentru examenul national de definitivare in invatamant, care a avut loc astazi in Romania.

Ministrul Educatiei explica mai jos ceea ce inseamna examenul de definitivat pentru profesorii din Romania, iar asta pentru ca in baza lor se vor stabili posturile pe care acestia urmeaza sa le ocupe in unitatile de invatamant din Romania, dupa ce rezultatele finale ale examenelor vor fi publicate in mod oficial.

“Proba scrisă din cadrul examenului național pentru definitivare în învățământ (sesiunea 2023) se va desfășura miercuri, 19 iulie, în 42 de centre de examen. Au fost admiși pentru susținerea acestei probe peste 8.400 de candidați (dintr-un total de peste 8.900 de candidați înscriși), aflați în situația de a îndeplini cumulativ următoarele condiții: au efectuat un stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an.

Dețin pentru anul şcolar în curs calificativul „Bine” sau „Foarte bine”; au avut minimum 8 media aritmetică a notelor obținute la cele două inspecții la clasă și la evaluarea portofoliului profesional, dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective. Accesul candidaţilor în centrele de examen se face în intervalul 7:30 – 8:00, pe baza unui act de identitate valabil.

Carte de identitate, carte de identitate provizorie sau buletin de identitate – ori, în lipsa acestuia, paşaportul în termen de valabilitate. Proba scrisă începe la ora 9:00 și are o durată de 4 ore, cu posibilitatea prelungirii cu 1-2 ore în anumite situaţii speciale (de exemplu, pentru candidații nevăzători, ambliopi sau cu anumite deficiențe de vedere.

Sau în situația în care proba se desfășoară prin dictarea conținutului acesteia de către un candidat cu anumite deficiențe, către un profesor asistent, de altă specialitate decât cea la care se desfășoară proba respectivă). Elaborarea subiectelor pentru cele 105 discipline, traducerea acestora în limbile minorităților naționale la solicitarea candidaților, elaborarea baremelor de evaluare și afișarea acestora, după susținerea probei scrise sunt asigurate de Centrul National de Politici și Evaluare în Educație.

După finalizarea probei scrise, subiectele și baremele de evaluare se vor afișa pe site-ul dedicat și la avizierele centrelor de examen. Disciplinele de examen/specializările cu cel mai mare număr de candidați înscriși sunt: învăţământ preşcolar în limba română (2.668 de candidați), învăţământ primar în limba română (1.408 candidați), educaţie fizică şi sport (730 de candidați) și psihopedagogie specială (400 de candidați).”

This post was last modified on iul. 19, 2023, 11:12 AM 11:12

Disqus Comments Loading...