Ministrul Sanatatii: Oficiale Hotarari de ULTIMA IORA, ce Decizii a Luat Alexandru Rafila

Ministrul Sanatatii Oficiale Hotarari ULTIMA oRA Decizii Luat Alexandru Rafila

Ministrul Sanatatii ii informeaza in mod oficial pe romanii din intreaga tara in legatura cu hotararile oficiale pe care le-a luat, iar asta pentru ca fost luata decizia de a se crea un ordin care sa stabileasca modul in care se selecteaza personalul angajat in afara organigramelor, in proiectele finantate cu fonduri europene nerambursabile.

Ministrul Sanatatii explica mai jos cum anume se poate face aceasta selectie, mai ales ca vorbim despre bani europeni, iar regulile sunt mai stricte in aceste situatii, deci regulile de mai jos ar trebui sa fie respectate cu exactitate, atunci cand vine vorba despre angajarea acestui tip de personal.

“Recrutarea şi selecţia experţilor va avea în vedere următoarele principii. Egalitate de șanse și nediscriminare – procesul de recrutare şi selecţie în cadrul proiectului nu va permite/încuraja discriminări de naţionalitate (se acceptă participarea cetăţenilor străini, în condiţiile legii), apartenenţa etnică sau religioasă, limba, convingeri, gen, orientare sexuală, vârsta.

Singurele criterii acceptate vor fi cele legate de competente şi performanţe profesionale necesare în activităţile în care se va implica expertul pe durata implementării proiectului; Respectarea legalității și a protecției datelor cu caracter personal în conformitate cu prevederile Legii nr. 677 /2001 si ale Regulamentului (UE) 2016 / 679 şi a legislaţiei incidente; Obiectivitate și tratament egal – asigurate prin metode specifice.

Orice decizie trebuie să aibă o motivaţie foarte clară şi demonstrabilă, criteriile de recrutare şi selecţie fiind aplicate în mod egal şi obiectiv tuturor candidaţilor; Transparența – toate informaţiile relevante legate de procesul de recrutare şi selecţie sunt publice şi accesibile celor interesaţi; Utilizare eficientă a fondurilor publice – se vor respecta plafoanele de salarizare stabilite de legislaţia naţională în domeniu şi/sau de către Ghidul Solicitantului – Orientări Generale/Condiţii Specifice/Manualul aplicatului sau beneficiarului şi/sau prevederile contractului de finanţare.

Procedura de recrutare şi selecţie va fi demarată numai după înfiinţarea posturilor necesare în afara organigramei, în condiţiile prevăzute de cu HG nr. 234/2023 pentru aprobarea Regulamentului-Cadru privind criteriile pe baza cărora se stabileşte procentul de majorare salarială pentru persoanele prevăzute la art. 16 alin. (1) şi (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Precum şi condiţiile de înfiinţare a posturilor în afara organigramei în cadrul instituţiilor şi/sau autorităţilor publice care implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile şi sau prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă. Prezenta procedură se derulează de către compartimentul, biroul, serviciul de resurse umane al instituţiei beneficiare a proiectului finanţat prin fonduri externe nerambursabile.”