X

URGENTELE Masuri de la Ministrul Educatiei Anuntate pentru Elevii Tuturor Scolilor din Romania

Ministrul Educatiei a decis sa anunte in mod oficial pentru elevii din toate scolile din Romania o serie de masuri foarte importante, ele vand in centru una dintre problemele cele mai mari, mai exact violenta in randul elevilor, iar Ligia Deca prezinta mai jos cateva dintre deciziile luate pentru binele copiilor.

Ministrul Educatiei vorbeste mai jos despre felul in care trebuie gestionate eficient situatiile de violenta din mediul scolar, iar asta pentru ca in baza acestor reguli vor putea fi protejati mult mai eficient copiii care au nevoie de ajutor, si exista foarte multi elevi care depind de ajutorul oferit de autoritatile romane.

“Cum gestionăm mai eficient situațiile de violență din mediul școlar ? Ministerul Educației a lansat în consultare publică „Procedura privind managementul cazurilor de violență asupra antepreșcolarilor, preșcolarilor, elevilor și personalului școlii, precum și al altor situații corelate, în mediul școlar și a suspiciunii de violență asupra copiilor în afara mediului școlar.”

Rolul acestei proceduri este să reglementeze modalitățile de lucru, regulile de aplicat și responsabilitățile persoanelor implicate în managementul acestor situații. În gestionarea cazurilor de violență, pentru a asigura siguranța fizică și emoțională a elevilor, reprezentanții unităților de învățământ trebuie să sesizeze instituțiile abilitate, să colaboreze cu acestea și să aplice sancțiuni și măsuri de sprijin pentru autori, respectiv măsuri de sprijin pentru victimă/victime.

Violenţa asupra antepreșcolarilor/preșcolarilor/elevilor este o formă de violență asupra copilului și reprezintă un concept integrator pentru diversele forme de abuz fizic, verbal, emoțional, sexual, neglijare, exploatare sexuală, trafic, violență prin internet etc.. Această formă de violență include violența între egali, respectiv între preșcolari/elevi. De asemenea, violența asupra antepreșcolarilor, preșcolarilor/elevilor cuprinde forme de rele tratamente comise de către adulți aflați în poziție de răspundere.

Putere ori în relație de încredere cu copilul, care produc vătămare asupra sănătății acestuia şi îi pun în pericol dezvoltarea, demnitatea şi moralitatea. Rareori se constată forme unice de violență asupra copilului, de regulă, situațiile sunt complexe (abuz fizic și emoțional, abuz fizic, sexual și emoțional
ș.a.m.d.). Pentru o abordare simplificată a intervenției, se selectează cea mai gravă formă pe care a suferito copilul, eventual, cea care se constituie și în infracțiune, însă planificarea măsurilor de sprijin se va adresa tuturor formelor.

Semnalarea unei situații de violență este procesul prin care o situație de acest gen, manifestată asupra unui copil/cadru didactic, este adusă de cadrul didactic la cunoștința autorităților abilitate să ia măsuri în interesul atât al copilului victimă, al copilului martor cât și al copilului autor al actului de violență, urmând ca acestea să asigure sau să faciliteze accesul la servicii specializate, în vederea reabilitării stării de sănătate fizică şi psihică.”

This post was last modified on iul. 19, 2023, 8:29 PM 20:29

Disqus Comments Loading...