X

AVERTISMENT de la Ministrul Sanatatii de ULTIMA ORA daca Mergi pe Litoralul Marii Negre

Ministrul Sanatatii a publicat in mod oficial un avertisment oficial de ultima ora, toti romanii care merg pe litoralul Marii Negre fiind vizati la ora actuala de el, si asta pentru ca aduce in atentia oamenilor nivelurile de E.coli din apa, afirmand ca desi ele au fost masurate ca normale, e nevoie totusi de prudenta.

Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre faptul ca masuratorile facute in apa de pe litoralul Marii Negre s-a depistat o crestere peste limita a prezentei bacteriei E.coli, nefiind considrata o situatie anormala, dar chiar si asa, este nevoie ca oamenii sa fie vigilenti la prezenta in apa, pentru ca exista posibilitatea de a se infecta.

Ca urmare a informațiilor prezente în spațiul public referitoare la concentrații mari de Escherichia coli (E.coli), în unele zone de îmbăiere din apa Mării Negre, Institutul Național de Sănătate Publică face următoarele precizări: Prezența E.coli în apa de îmbăiere reprezintă un parametru de calitate al apei stabilit obligatoriu pentru a fi monitorizat. Valorile determinate prin analize de laborator se raportează la criteriile de calitate ale apei stabilite prin HG 546/2008 privind gestionarea calităţii apei de îmbăiere, respectiv.

Până în 250cfu/100 ml pentru calitate excelentă, până la 500cfu /100 ml pentru calitate bună, peste 500cfu/100 ml pentru calitate satisfacatoare. În cadrul monitorizării zonelor de îmbăiere de pe litoralul Mării Negre din România, valorile indicatorului microbiologic E.coli analizat au prezentat creșteri sporadice peste norma stabilită. Aceste creșteri nu au fost constante (timp mai multe zile) și nu se încadrează în ”situație anormală”.

Si nici în situația de ”poluare pe termen scurt”, pentru că valorile din ziua următoare creșterii s-au încadrat în valori normale. Creșterile valorile indicatorilor microbiologici au fost punctuale și disparate în timp, motiv pentru care nu a fost emisă recomandarea de a interzice scăldatul în acele zone. Prezența E.coli în apa potabilă și apa de îmbăiere denotă o contaminare fecală de origine umană sau animală.

Deversări de ape reziduale accidentale din diverse surse: canalizări defecte, terenuri agricole, ferme de animale, plaje insuficient întreținute. Recomandări pentru populație pentru prevenirea posibilelor îmbolnăviri asociate acestor concentrații crescute de E.coli în apa de mare: evitarea ingestiei apei și a scufundărilor cu capul sub apă pentru a nu favoriza pătrunderea apei pe nas sau urechi.

Îmbăierea doar în zonele amenajate și monitorizate unde se afișează calitatea apei de îmbăiere. Este indicat să facă duș după îmbăiere; Utilizarea corectă a grupurilor sanitare și spalatul pe mâini după folosire; Respectarea normelor generale de igienă; Consumul de apă potabilă doar din surse sigure, monitorizarea calităţii apei potabile fiind asigurată și de către producător /distribuitor.

This post was last modified on iul. 20, 2023, 1:08 PM 13:08

Disqus Comments Loading...