Ministrul Educatiei a dezvaluit o serie de foarte importante decizii de ultima ora pentru scolile din toata Romania, iar asta pentru ca vorbim, la ora actuala, despre mai multe initiative care au in centru proiecte pentru reducerea abandonului scolar, una dintre problemele cu care se confrunta Romania acum.
Ministrul Educatiei vorbeste mai jos despre aceste initiative pentru ca vrea sa le aduca in atentie oamenilor ceea ce ar trebui sa stie cu privire la felul in care autoritatile lucreaza pentru a-i ajuta pe tinerii din Romania sa ramana in continuare interesati sa urmeze cursurile scolilor din tara noastra, oricand au nevoie.
“Am avut onoarea să împărtășesc inițiativele României privind reducerea abandonului școlar cu miniștri ai educației și experți internaționali, la lansarea raportului Băncii Mondiale „How to Accelerate Student Learning: Lessons From 60 Countries, 3 Years After the Pandemic”. Prevenirea abandonului școlar reprezintă o prioritate pentru mine, nu ne permitem să pierdem niciun copil sau tânăr.
Prin masă sănătoasă, rechizite. transport și un mediu școlar primitor, susținem elevii vulnerabili să-și continue studiile. În plus, este important să ne asigurăm că fiecare elev dobândește competențele de care are nevoie pentru viața de adult. În acest sens, raportul Băncii Mondiale ne atrage atenția asupra faptului că este foarte important ca profesorii să-și unească eforturile pentru dezvoltarea competențelor de bază (literație, numerație) ale elevilor.
De asemenea, ne amintește că mai ales elevii rămași în urmă din cauza pandemiei sau din alte motive externe potențialului lor au nevoie de sprijin adaptat nivelului de performanță la care se află. Pentru anul școlar 2023-2024, voi face un apel la cadrele didactice din România să valorifice mai mult evaluările la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a.
Acest efort de evaluare trebuie să fie urmat de adaptarea predării, de discuții cu părinții și de activități remediale. Dacă aveți recomandări în acest sens, vă invit să-mi scrieți în comentarii. Astăzi, am vizitat Școala Gimnazială Nr. 13, din sectorul 1 al capitalei, un spațiu de învățare prietenos, îngrijit și dotat cu instrumente moderne de învățare, o școală în care copiii își pot dezvolta potențialul, alături de profesorii lor dedicați.
Mi-a rămas în minte ceea ce a spus unul dintre elevii prezenți, absolvent de clasa a VIII-a și proaspăt admis la liceu: „Mie mi-a plăcut în școala asta, dacă nu ne descurcăm, profesorii se adună și ne ajută!”. Dacă elevii pleacă dintr-o școală cu aceste gânduri, ne-am împlinit misiunea. Felicitări doamnei directoare Nicoleta Fediuc și echipei dumneaei!”