X

Ministrul Educatiei: Masurile Extrem de Necesare, de ULTIMA ORA, Anuntate Oficial Elevilor din Scoli

Ministrul Educatiei anunta o serie de masuri extrem de necesare pentru scolile din toata Romania, masuri de ultima ora despre care trebuie sa stie elevii unitatilor de invatamant, iar asta pentru ca vorbim despre protejarea tinerilor impotriva violentei fizice, sau psihice, care ar putea avea loc in unitatile de invatamant.

Ministrul Educatiei explica mai jos cum sunt gandite noile reguli pentru managementul violentei in scoli, si vorbim despre extrem de multe decizii foarte importante, care vor fi benefice pentru un numar foarte mare de elevi din toate scolile, asta desigur daca vor si fi puse in aplicare, intr-un final.

“Personalul școlii este obligat să asigure și să informeze antepreşcolarii, preșcolarii, elevii, părinții, reprezentanții legali privind posibilitatea de a raporta situațiile de violență, corelate prin metode confidențiale (e-mail la adresa școlii, note de relații), respectiv posibilitatea de a adresa direct o sesizare scrisă educatorului, învățătorului, dirigintelui, conducerii unității de învățământ sau prin fișa de identificare a violenței psihologice – bullying în mediul școlar potrivit.

Conform Ordinului ministrului educației și cercetării nr. 4343/2020 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor art. 7 alin. (1^1), art. 56^1 şi ale pct. 6^1 din anexa la Legea educației naționale nr. 1/2011 privind violența psihologică – bullying. În situația în care fapta de violență este raportată de elevi, personalul școlii are obligația să asculte elevii cu răbdare, calm și să îi protejeze împotriva oricărei forme de discriminare sau răzbunare din partea celorlalți.

Personalul școlii folosește un limbaj adecvat gradului de maturitate și gradului de vulnerabilitate al persoanelor implicate. Personalul școlii nu folosește un limbaj/ton acuzator, interogator, intimidant, umilitor, învinovățitor. Personalul școlii nu va întreprinde nicio acțiune care să aducă atingere demnității persoanelor implicate. La locul săvârșirii faptei, personalul școlii are obligația să elimine riscurile, să asigure asistență medicală, dacă e necesar. Si să le redea elevilor sentimentul de siguranță fizică și emoțională.

Pentru prevenirea revictimizării, intervievarea repetată a victimei, victimelor este interzisă. În funcție de gravitatea cazului, intervievarea persoanelor implicate este realizată de reprezentanții poliției, DGASPC sau ai unității de învățământ. Personalul școlii este obligat să comunice cu părinții/reprezentanții legali despre situația de violență, corelată în absența antepreșcolarului, preșcolarului, elevului.

In prezența consilierului și, sau mediatorului școlar, într-un spațiu care asigură confidențialitatea celor implicați. Personalul didactic este obligat să păstreze confidențialitatea cu privire la identitatea persoanelor implicate în situația de violență – autori și victime – respectiv a celor implicați în situațiile corelate. La nivelul unității de învățământ (UIP) se stabilesc măsuri de sprijin și sancțiuni prevăzute de lege pentru persoanele implicate.”

This post was last modified on iul. 24, 2023, 8:59 AM 08:59

Disqus Comments Loading...