Ministerul Educatiei anunta o serie de foarte importante hotarari oficiale pentru Romania, iar asta deoarece vorbim despre masuri de ultima ora care se vor aplica in toata tara, si care au in vedere investitii in mediul universitar, pentru a asigura conditii cat mai bune de invatare pentru studentii din toata tara.
Ministerul Educatiei vorbeste mai jos despre cele 143 de milioane de euro, care sunt alocate ca parte a unui nou apel de proiecte privind constructia infrastructurii universitare pentru campusurile studentesti ale Romaniei, totul fiind gandit pentru ca romanii sa beneficieze de conditii cat mai bune de invatare.
“Alocăm peste 143 de milioane de euro pentru apelul de proiecte privind construcția infrastructurii universitare pentru campusurile studențești ale viitorului! Investiția vizează construirea următoarelor tipuri de infrastructură: spații de recreere și lectură (5.020 de locuri construite); cantine (3.500 de locuri construite); cămine (4.600 de locuri construite). Cel puțin 40% din numărul locurilor construite vor fi rezervate pentru studenții din medii defavorizate.
Obiectivul apelulul îl reprezintă dezvoltarea rezilienței campusurilor universitare, prin asigurarea dimensiunii sociale, incluzive a învățământului superior printr-o infrastructură universitară adecvată. Se au în vedere, cu precădere, investițiile care au o dimensiune incluzivă, pentru creșterea numărului de locuri din cantine și cămine și pentru crearea de spații de lectură.
Si petrecerea timpului liber, dedicate studenţilor proveniţi din medii socioeconomice defavorizate, cu dizabilităţi, minorităţi etnice sau din familii monoparentale etc., care vor avea prioritate în obținerea unui loc în campusuri universitare nou-construite. Apelul de proiecte este unul de tip competitiv, cu termen limită de depunere. Finanțarea se alocă în funcție de
punctajul obținut, în limita bugetului disponibil.
În vederea îndeplinirii țintelor menționate la punctul 1.1. din prezentul Ghid, vor fi finanțate activitățile prin care vor fi construite spațiile de recreere și lectură, cantinele și căminele din cadrul instituțiilor de învățământ superior de stat acreditate și beneficiarii proiectelor vor avea în vedere următoarele: respectarea obiectivului privind necesarul de energie primară care să asigure certificare de performanță energetică.
Activități privind asigurarea necesarului de energie primară cu cel puțin 20% mai mic decât cerința pentru clădirile al căror consum de energie este aproape egal cu zero (nZEB plus) conform orientărilor naționale, ceea ce se va asigura prin certificate de performanță energetică; activități de planificare a spațiului verde. Pentru toate lucrările, se vor asigura materiale conforme, calitative și agrementate tehnic în conformitate cu legislația în vigoare. “