Ministrul Educatiei ii anunta in mod oficial pe elevii din toata Romania in legatura cu o decizie extrem de importanta pe care a luat-o, iar asta deoarece ea vine cu o serie de schimbari importante care aduc in atentia noastra masuri ce vizeaza toate scolile si liceele, unele despre care ar trebui sa stie foarte multa lume.
Ministrul Educatiei explica in mod oficial mai jos faptul ca in scolile din Strainatate se va invata Limba, Cultura si Civilizatie Romaneasca pentru prima oara dupa Brexit, separat fiind oferite informatii si despre echivalarea competentelor pentru elevii care au sustinut examenul de bacalaureat.
“A fost semnat ordinul de ministru prin care se aprobă organizarea cursurilor de Limbă, Cultură și Civilizație Românească în școli din străinătate. Pentru prima dată după Brexit, din anul şcolar următor, se vor relua cursurile de limbă, cultură şi civilizație românească în Marea Britanie! Pentru a sprijini reintegrarea, în sistemul de învățământ românesc, a copiilor români care au studiat în afara țării.
Pentru promovarea limbii, culturii și civilizației românești și a multilingvismului, vor putea fi introduse, în oferta educațională a unităților de învățământ preuniversitar din străinătate, două ore pe săptămână de Limbă, Cultură și Civilizație Românească. Cursul este coordonat de reprezentanți ai Ministerului Educației și ai Institutului Limbii Române. Sprijinim copiii români să-și păstreze rădăcinile și facem mai ușoară integrarea celor care se întorc acasă!
Cursurile de limbă, cultură și civilizație românească vor fi reluate în Marea Britanie, pentru prima oară după Brexit! Așa cum am mai spus, a fost o prioritate pentru mandatul meu accesul la aceste cursuri de care toți copiii și tinerii din diaspora au nevoie. Cultura și identitatea culturală trebuie protejate, de aceea, am depus toate eforturile pentru finalizarea cadrului legal necesar desfășurării cursurilor.
Nivelul de competență lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă la examenul național de bacalaureat 2023 se stabilește în urma echivalării cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat pe parcursul învățământului liceal, la disciplina limba și literatura română/limba și literatura maternă.
Prin recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la disciplina limba și literatura română/limba și literatura maternă, în clasele IX-XII, candidaților la examenul național de bacalaureat 2023 li se acordă următoarele niveluri de competență lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă: nivelul “utilizator mediu” pentru media cuprinsă între 5 și 6.99; nivelul “utilizator avansat” pentru media cuprinsă între 7 și 8.49; nivelul “utilizator experimentat” pentru media cuprinsă între 8.50 și 10.”
This post was last modified on aug. 1, 2023, 5:42 PM 17:42