Ministrul Energiei transmite un extrem de important anunt oficial cu privire la energia nucleara in Romania, iar asta pentru ca el aduce in imediata atentie a romanilor ceea ce ar trebui sa stie cand vine vorba despre felul in care tara noastra se poate folosi de acest tip de energie pentru a-si asigura un viitor mai bun.
Ministrul Energiei vorbeste si despre decizia Canadei de a investi mai mult in energie nucleara, si a transforma o centrala de acest gen in cea mai mare din lume in urmatorii ani, pentru a reduce emisiile de carbon si a contribui la protejarea planetei, lucru extrem de important pentru toata omenirea.
“O știre de astăzi face înconjurul lumii: Canada revine la energia nucleară după o pauză de 30 de ani. În Ontario va opera cea mai mare centrală nucleară din lume. Pentru România, este o veste excelentă. De ce? Pentru că la Cernavodă funcționează unitățile 1 și 2 ale centralei nuclearoelectrice, bazate pe tehnologia candiană CANDU.
Ambele sunt pe podiumul mondial din perspectiva siguranței și eficienței în operare (din 440 de reactoare nucleare în întreaga lume).
Ne bazăm pe tehnologia CANDU și pentru unitățile 3 și 4. Canada a anunțat deja un posibil sprijin de 3 miliarde de dolari canadieni pentru acest proiect strategic, care va contribui la obiectele României de a avea energie sigură, curată și cât mai ieftină.Pe termen mediu și lung, investițiile sunt singura cale de a reduce facturile pentru toți românii. România deja a reușit la nivel european, alături de alte state membre, să clasifice energia nucleară drept energie cu zero emisii. O victorie diplomatică de impact.
Avem tot ceea ce ne trebuie să fim unul dintre liderii mondiali în domeniul energiei nucleare civile: ciclu integrat (de la materie primă la apă grea și reactoare nucleare cu rezultate de top în ultimii 20 de ani).
Cercetare de vârf (reactorul de generație IV ALFRED, proiect românesc unic în lume, la nivel de demonstrator); resursă umană bine pregătită; tradiție și excelență recunoscute în plan global. Vă voi ține la curent cu aceste planuri curajoase, atât pentru centrala de la Cernavodă, cât și pentru reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMR-uri).”
This post was last modified on aug. 1, 2023, 9:59 AM 09:59