Ministrul Sanatatii a dezvaluit in mod oficial decizia planului de ultima ora pentru milioane de romani din intreaga tara, iar asta pentru ca in atentia tuturor aduce masurile foarte importante luate pentru strategia de vaccinare in tara noastra, una in baza careia mai multi romani ar trebui sa poata fi vaccinati mai usor.
Ministrul Sanatatii explica mai jos ceea ce ar trebui facut din acest punct de vedere, iar asta pentru ca Romania avea nevoie de o noua strategie mai clara cu privire la vaccinare, iar acum aceasta poate fi mult mai bine pusa in practica de catre autoritati multumita acestei noi Hotarari de Guvern, care va fi adoptata.
“Proiectul de act normativ are ca scop atingerea beneficiilor maxime ale vaccinării în România, prin asigurarea accesului echitabil la servicii de vaccinare sigure și eficace, care să contribuie la o stare de sănătate mai bună a populației, astfel încât oricine, oricând și la orice vârstă să beneficieze de vaccinuri în folosul propriei sănătăți și a stării sale de bine.
Deși în România vaccinarea este susținută expres sau implicit de o serie de documente strategice și legislative și este furnizată gratuit pentru toți copiii, acoperirile vaccinale nu ajung în prezent la țintele recomandate de OMS. Din acest considerent, vaccinarea trebuie să rămână o prioritate în agenda națională de sănătate.
Strategia națională pentru dezvoltarea durabilă a României prevede faptul că acoperirile vaccinale împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive, precum şi împotriva poliomielitei şi a rujeolei (pojarului) au scăzut în perioada 2000 – 2017 cu circa 10% la copiii în vârstă de un 1 an, posibil prin lipsa cazurilor de boală în ultimii ani şi prin creşterea în influenţă a mişcării anti-vaccinare. Printre țintele asumate în această strategie se numără.
Pentru anul 2030 – asigurarea accesului universal la servicii de informare, educare şi consiliere pentru promovarea prevenţiei şi adoptarea unui stil de viaţă fără riscuri, reducerea mortalităţii infantile, cu intervenții centrate prioritar pe grupurile vulnerabile şi defavorizate și creşterea acoperirii vaccinale până la nivelul minim recomandat de OMS pentru fiecare vaccin, prin dezvoltarea unei platforme comune de colaborare între autorităţi.
Medici, pacienţi, organizaţii internaţionale cu experienţă în acest domeniu, reprezentanţi ai companiilor în domeniu, precum şi alţi factori interesaţi. Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, adoptată în anul 2015 la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, prevede la obiectivul 3 ”Asigurarea vieții sănătoase și promovarea stării de bine pentru toți oamenii și la toate vârstele” un set de ținte și de indicatori pe care statele lumii s-au angajat să îi atingă, între care enumerăm.”