Ministerul Apararii: 2 Anunturi IMPORTANTE in Legatura cu Armata Romana si NATO

Ministerul Apararii 2 Anunturi IMPORTANTE Legatura Armata Romana NATO

Ministerul Apararii transmite in mod oficial 2 anunturi oficiale foarte importante in legatura cu Armata Romana si NATO, iar asta pentru ca ne aduce in atentie faptul ca detasamentul Carpathian Vipers al Fortelor Aeriene Romane se va intoarce in cursul zilelor urmatoare in tara, iar o ceremonie speciala este pregatita in acest sens.

Ministerul Apararii vorbeste mai jos despre ceea ce presupune asta, insa separat aduce in atentie si incheierea misiunii de politie aeriana pe care Fortele Aeriene ale Italiei au derulat-o in Romania pana in momentul de fata, aducand in prim-plan rolul pe care acestea le-au avut in protejarea spatiului aerian al tarii noastre in fata provocarilor din exterior.

“În perioada aprilie–iulie 2023, detașamentul Carpathian Vipers al Forțelor Aeriene Române, compus din 4 aeronave de luptă F-16 multirol și aproximativ 100 de militari români a fost dislocat în baza aeriană Šiauliai, Lituania, unde a asigurat Serviciul de Poliție Aeriană Întărită în Țările Baltice.

Misiunea detașamentului a constat în protejarea integrității spațiului aerian al Țărilor Baltice şi a reprezentat o componentă fundamentală a angajamentului NATO față de membrii săi. Avioanele de luptă F-16 au asigurat permanent avertizarea timpurie și intervenția pentru clarificarea situației aeriene, aplicând măsurile legale împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spațiul aerian al Țărilor Baltice.

Contingentul românesc dislocat în afara teritoriului național s-a aflat sub comanda operațională a comandantului Comandamentului Forțelor Întrunite, comandantului suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR) și sub comanda administrativă a șefului Statului Major al Forțelor Aeriene. Forțele Aeriene Române au încheiat, astfel, ce-a de-a doua misiune de poliție aeriană în Lituania, prima fiind desfășurată în anul 2007, când detașamentul român a executat serviciul de luptă cu 4 avioane MiG-21 LancerR.

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a participat joi, 3 august, în Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”, la ceremonia dedicată încheierii misiunii Forțelor Aeriene Italiene dislocate în România. La activitate au mai participat generalul-locotenent Viorel Pană, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene,generalul-locotenent Achille Cazzaniga, locțiitorul pentru Operații din cadrul Comandamentului Forțelor de Operații Întrunite italiene, și Însărcinatul cu Afaceri a.i. al Ambasadei Italiei la București, Matteo Petrini.

În intervenția sa, secretarul de stat Simona Cojocaru s-a referit la situația de securitate tensionată din regiunea Mării Negre, evidențiind consecințele grave ale războiului de agresiune al Federației Ruse în Ucraina. De asemenea, a condamnat atacurile recente asupra infrastructurii civile ucrainene din proximitatea României, Federația Rusă încalcând normele de drept internațional și umanitar. Oficialul român a accentuat importanța misiunilor de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) și rolul deosebit al Detașamentului italian.”