Ministrul Sanatatii: Programul de ULTIMA ORA cu Masuri Majore in Spitalele din Romania

Ministrul Sanatatii Programul ULTIMA ORA Masuri Majore Spitalele Romania

Ministrul Sanatatii anunta in mod oficial un nou program foarte important cu masuri pentru spitalele din toata Romania, iar asta pentru ca in atentia tuturor aduce decizia de a oferi pentru spitale fonduri pentru a-si amenaja bucatarii in care sa poata gati mancare in conditii de siguranta deplina pentru pacientii care ajung acolo.

Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre aceasta decizie foarte importanta pe care a luat-o, una despre care este bine sa stie toti romanii, separat vorbind si despre cazul de la Urziceni, acolo unde initial a fost suspendat din functie managerul spitalului in fata caruia o tanara a nascut pe trotuar, el fiin demis dupa aceea.

“Programul pe care îl lansăm în acest moment pentru aceste 252 de unităţi sanitare publice care au fost incluse în analiză se referă la reabilitarea blocurilor alimentare acolo unde ele există şi au bucătării şi dotarea acestor bucătării. Un buget mediu de 2,5 milioane de euro pentru o unitate este suma la care am ajuns, ceea ce ar însemna un buget estimativ de circa 450 milioane euro.

Dar sunt situaţii în care deja lucrurile s-au făcut, cum este aici la Spitalul Universitar. Am trecut să identificăm sursele de finanţare şi avem discuţii avansate cu cei de la Banca Mondială ca să putem face un program de investiţii pentru îmbunătăţirea calităţii hranei în spitalele româneşti, siguranţei hranei, pentru că acesta este alt aspect. Va fi un apel de proiecte pe care sperăm să îl lansăm la începutul anului viitor.

De cele mai multe ori reclamaţiile sunt legate de catering pentru că mâncarea ori e rece, ori este destul de puţin atrăgătoare poate şi din punct de vedere al conţinutului… Doar o treime dintre spitale aveau bucătării proprii. Sunt bani care sunt plătiţi separat de Ministerul Sănătăţii. Sunt transferaţi separat pentru hrană, nu se mai plăteşte din bugetul spitalului, cum era în trecut.

Este clar că este o încurajare a dezvoltării serviciilor de bucătărie şi respectiv de preparare şi distribuţie a hranei. Este decizia celui care a încheiat contract de management cu acest manager, nu cunosc instituţia suspendării managerului. Eu personal nu o cunosc. Cred că totuşi trebuie să insistaţi încât aceşti oameni care conduc oraşul Urziceni să îşi asume nişte responsabilităţi.

Toate autoritatile locale au vrut spitale în 2009. Gestionarea responsabilă a acestor spitale întârzie sau lipseşte în foarte multe locuri. Nu cunosc institutia suspendarii din functie a managerului unui spital (n. red. dupa ce managerul spitalului din Urziceni a fost suspendat din functie de catre primarul orasului).”