Ministrul Educatiei anunta, printr-o serie de anunturi de ultima ora, o serie de decizii luate pentru elevi si scoli, iar asta pentru ca ofera o serie de informatii care au menirea de a le furniza romanilor recomandari cu privire la modul in care isi pot petrece timpul liber impreuna cu copiii, astfel incat sa petreaca timp impreuna.
Ministrul Educatiei explica deasemenea mai jos faptul ca elevii care intra in clasa a 9-a in acest an scolar, vor da Bacalaureatul in baza noilor prevederi legale din Educatie, astfel ca este foarte important sa stie acest lucru oricare dintre tinerii care urmeaza sa sustina acest examen in cursul urmatorilor 4 ani de zile.
“Dacă nu ești în concediu, poate ai măcar weekendurile libere! Timp pentru activități cu copiii! Iată câteva sugestii: Construiește, împreună cu copilul tău, un calendar de activități. Dacă va participa la realizarea lui, va fi mai dornic să facă activitățile! Lasă-l pe el să decidă formatul calendarului și nu uita să incluzi o vizită într-o librărie sau într-o bibliotecă și alegerea unei cărți, pe care să o citiți împreună!
Ce alte activități poți planifica ? Turist pentru o zi, în zona în care locuiești! Sigur există un loc pe care nu l-ai văzut, un muzeu cu intrare liberă pe care nu l-ai vizitat, un colț de parc sau pur și simplu o zonă verde neexplorate încă! Explorarea înseamnă cunoaștere. Ai câteva cărți acasă? Aranjează-le în ordine alfabetică, împreună cu copilul tău! Va (re)vedea titlurile și poate chiar își va dori să (re)citească una!
Realizați, împreună, albume tematice sau colaje! Ai nevoie de câteva ziare sau reviste din care să puteți decupa imagini și de creativitate, iar copilul tău o are din plin! Stabiliți împreună tema, apoi lasă-i imaginația liberă! Tu ce ai include într-un calendar al activităților pentru cei mici? Lasă-ne ideile tale în comentarii, pot fi prețioase pentru ceilalți părinți!
Noua formulă de examen de bacalaureat se aplică elevilor care intră clasa a IX-a în anul școlar 2025 – 2026. De ce așa și nu altfel? Pentru că, dacă reluăm tot procesul de reformă a planurilor-cadru și a programelor școlare, avem nevoie de un an și jumătate.
Întâi să finalizăm planul-cadru, apoi programele și apoi să avem și manualele. Deci generația care va începe în 2025 – 2026 și care va da bacalaureatul pe noua formulă va lucra pe planurile-cadru revizuite, pe programe în acord cu acestea și, practic, vom putea în acest fel să adecvăm bacalaureatul la această nouă formă.”