Ministrul Sanatatii anunta in mod oficial o schimbare majora cu privire la Strategia Nationala de Digitalizare in Sanatate si Planul de Actiune pentru toata Romania, iar mai jos puteti vedea ce hotarari oficiale au fost luate si ce impact urmeaza sa aiba pentru toata tara, iar asta in conditiile in care sunt necesare masuri urgente.
Ministrul Sanatatii explica mai jos de ce digitalizarea sistemului medical este o prioritate catre o tranzitie pentru utilizarea de tehnologii moderne, iar asta pentru ca folosirea electronica a datelor si interoperabilitatea intre unitatile medicale este ceva care ar trebui sa existe in toate unitatile medicale din tara.
“România elaborează Strategia Națională de Digitalizare în Sănătate și Planul de Acțiune. Ministrul Sănătății, Dr. Alexandru Rafila și Secretarul de Stat Dr. Alexandru Rogobete au descris obiectivele generale si cele specifice pentru elaborarea primei strategii nationale de digitalizare în sãnãtate, aliniatã cu liniile de finantare europeanã disponibile pânã în 2030. Cu sprijinul experților OMS în domeniul serviciilor digitale de sănătate și asistență medicală.
Participanții au discutat problemele-cheie din România, precum și activitățile care trebuie întreprinse pentru acestei strategii. “Digitalizarea sistemului medical reprezintă o tranziție importantă către utilizarea celor mai moderne tehnologii. Utilizarea electronică a datelor, interoperabilitatea, telemedicina și alte soluții digitale de management clinic vor duce la creșterea accesului oamenilor la servicii de sănătate, la îmbunătățirea serviciilor medicale, reducerea erorilor, optimizarea managementului și a planificării resurselor în sănătate.
Mulțumim tuturor experților care și instituțiilor partenere pentru implicare în elaboararea primei strategii naționale pentru digitalizarea sistemului medical din România” a declarat Prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul sănătății. Prin PNRR, in colaborare cu World Health Organization Office for Romania a avut loc prima întâlnire a Grupului Tehnic de Lucru pentru elaborarea Strategiei Naționale de Digitalizare în Sănătate și a Planului de Acțiune pentru România.
Reunind instituțiile relevante din domeniul medical și cel al digitalizării. ”400 de milioane de euro din PNRR pentru digitalizare. Au fost deschise apelurile de proiecte pentru dezvoltarea sistemului digital al CNAS si cel pentru digitalizarea a minim 200 de spitale. Termenul de depunere al proiectului este 28 august. La mijlocul lunii august se vor lansa alte douã apeluri de proiecte pentru dezvoltarea sistemului de telemedicinã la nivel national si digitalizarea MS si a subordonatelor.
Un alt pas important este alinierea sistemului medical digital din România la standardele Comisiei Europene pentru conectarea la Spațiul European Digital” a declarat dr. Rogobete Alexandru, secretar de stat in Ministerul Sãnãtãtii. Continuăm să lucrăm împreună pentru a consolida accesul la sistemele de sănătate prin utilizarea tehnologiei digitale.”