X

Ministrul Educatiei: Anunturi de ULTIMA ORA privind Sistemul de Invatamant pentru Elevi si Profesori!

Ministrul Educatiei a facut o serie de anunturi de ultima ora cu privire la sistemul de invatamant din Romania, iar asta pentru ca aduce in imediata atentie a oamenilor ceea ce se intampla in cazul titularizarii pentru profesorii din Romania si zonele in care acestia sunt mai interesati sa ajunga, in baza notelor obtinute la examene.

Ministrul Educatiei ofera mai multe detalii cu privire la titularizarea in sistemul educational, iar separat de asta vorbeste inclusiv despre felul in care se echivaleaza nivelurile de competente lingvistice pentru elevii din Romania care au nevoie de notele care se acorda in baza acestora chiar acum.

“În anul acesta am avut 127 de candidați cu nota 10, iar peste nota 7, aproape jumătate dintre candidați. Deci, în primul rând, scopul examenului de titularizare este obținerea unei poziții stabile în sistem. Pentru a putea să ocupe un post după rezultatul de la examenul de titularizare, este nevoie ca acel post să fie viabil. Aceasta e prima, ca să poți să te încadrezi pe un post.

Chiar dacă ai dat examenul de titularizare și ai luat notă bună, trebuie să existe un post viabil pe care să-l consideri potrivit. Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, atunci postul este ocupat. Cred că trebuie să găsim o modalitate prin care mai multe posturi, de care noi știm că ar putea fi viabile, să fie date în acest mod în școlile care au nevoie de ele.

Există o temere în sistem, mai ales în zonele considerate greu atractive pentru cadrele didactice, să le scoată la concurs, pentru că, după aceea, se ocupă în ședințele publice de repartizare și, la începutul anului școlar, oamenii pleacă. Aici avem o problemă de sistem, pe care trebuie să putem să o remediem. Vorbim de modul în care se scot posturile la titularizare, deci că avem și un alt punct de vedere în afară de cel al directorului de școală. Vorbim de inspectorat, aici vorbim despre modul în care agreăm situațiile.

Nivelul de competență lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă la examenul național de bacalaureat 2023 se stabilește în urma echivalării cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat pe parcursul învățământului liceal, la disciplina limba și literatura română/limba și literatura maternă.

(2) Prin recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la disciplina limba și literatura română/limba și literatura maternă, în clasele IX-XII, candidaților la examenul național de bacalaureat 2023 li se acordă următoarele niveluri de competență lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă.”

This post was last modified on aug. 7, 2023, 10:30 AM 10:30

Disqus Comments Loading...