Ministrul Sanatatii a anuntat in mod oficial o hotarare a Guvernului Romaniei cu masuri de ultima ora, care au menirea de a aduce in atentia oamenilor din intreaga tara felul in care binele romanilor este pus inaintea altor probleme cu care se confrunta statul la ora actuala, o serie de schimbari importante fiind pregatite acum.
Ministrul Sanatatii le explica in mod oficial oamenilor ceea ce se intampla ca parte a acestei noi Hotarari de Guvern, ea fiind gandite pentru imbunatatirea monitorizarii apei potabile, Alexandru Rafila stabilind prin aceasta Hotarare de Guvern felul in care se iau probleme de apa si ce conditii particulare trebuie indeplinite pentru evaluarea si gestionarea riscurilor.
“În prezentul act normativ sunt incluse dispoziții detaliate cu privire la monitorizarea calității apei potabile, sunt stabilite frecvențele de monitorizare în cadrul celor două tipuri de monitorizare: cea operațională și cea de audit, sunt incluse dispoziții cu privire la prelevarea și analiza probelor de apă, condiții particulare pentru evaluarea și gestionarea riscurilor, dispoziții privind implementarea măsurilor de remediere, procedura de acordare a derogărilor, condiții privind rețeaua de distribuție.
Dispoziții privind sistemele de aprovizionare care sunt exceptate de la prevederile Ordonanței Guvernului nr. 7/2023, dispoziții privind informarea și raportarea. In proiectul de norme s-a urmărit și corelarea dispozițiilor cu cerințele de raportare la Comisia Europeană și cu ghidul de raportare întocmit de Comisie în acest sens.
În ceea ce privește programele de monitorizare, ca urmare a implementării abordării bazate pe riscuri prin planurile de siguranță ale apei, s-a avut în vedere ca frecvența de monitorizare impusă să nu pună o presiune asupra furnizorilor de apă în ceea ce privește costurile, dar să ofere totodată o imagine corectă asupra calității apei potabile în relație cu populația aprovizionată.
Referitor la derogări, reglementarea lor într-un capitol în actualele Norme s-a considerat o măsură suficientă, având în vedere condițiile mult mai restrictive pentru acordarea derogărilor, prevăzute de Directiva 2020/2184 și implicit de Ordonanța Guvernului nr. 7/2023. Astfel, acordarea a maxim 2 derogări pentru parametrii chimici ai apei potabile care îndeplinesc condițiile prevăzute în Ordonanța Guvernului nr. 7/2023 va fi realizată de direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București.
Cu suportul Institutului Național de Sănătate Publică. Totodată, se abrogă Ordinul ministrului sănătății nr. 299/2010 privind aprobarea Metodologiei de acordare a derogărilor pentru parametrii chimici, în conformitate cu prevederile art. 9 din Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, ordin din care au fost preluate anexele, respectiv modelul de cerere pentru acordarea derogării și lista tarifelor pentru procedura de derogare.”