Ministrul Educatiei anunta o serie de foarte importante proiecte pentru invatamantul din Romania, iar asta pentru ca ele aduc si o serie de schimbari majore cu privire investitiile care vor fi realizate, astfel ca in baza informatiilor de acum, vorbim despre sute de milioane de euro investite in infrastructura scoalara in decursul urmatorilor ani de zile.
Ministrul Educatiei explica mai jos unele dintre foarte importantele investitii care vor fi derulate in Romania, si cum se vor cheltui banii pentru binele elevilor si studentilor, astfel ca avem o idee foarte clara cu privire la modul in care vor fi directionate fondurile in decursul urmatorilor ani de zile.
“Prezentul apel corespunde Pilonului VI: Politici pentru noua generație, Componenta C15: Educație, Investiția 17. Asigurarea infrastructurii universitare (cămine, cantine, spații de recreere). Pilonul VI: Politici pentru noua generație vizează combaterea accesului limitat la educație, înainte și după învățământul obligatoriu, în special în ceea ce privește educația timpurie, crearea unei infrastructuri de calitate.
A unui sistem de educație echitabil și a unor servicii esențiale privind oferta educațională, atât în mediul urban, cât și în mediul rural fiind necesare în creșterea calității vieții generațiilor viitoare. Componenta C15: Educație abordează creșterea capacității de reziliență a sistemului educațional prin modernizarea infrastructurii educaționale și a dotării aferente, în corelare cu nevoile prezente.
Si viitoare ale pieței forței de muncă, în vederea asigurării participării la un proces educațional de calitate, modern și incluziv. n cadrul componentei sunt prevăzute optsprezece investiții susținute de șapte reforme, menite să sprijine investițiile. Prin investițiaI 17: Asigurarea infrastructurii universitare (cămine, cantine, spații de recreere) se vor atinge următoarele ținte.
Ținta 503: Construirea a 5 020 de locuri și extinderea/modernizarea a 14 500 de locuri în campusuri universitare pentru a crea noi spații de recreere și lectură, în special pentru studenții defavorizați. În acest context, cel puțin 90% din costurile legate de renovare se referă la îmbunătățirea eficienței energetice. Locurile nou-construite vor respecta obiectivul
privind necesarul de energie primară cu cel puțin 20% mai mic decât cerința pentru clădirile al căror consum de energie este aproape egal cu zero conform orientărilor naționale, ceea ce se va asigura prin certificate de performanță energetică.
Ținta 504: Construirea a 3 500 de locuri și extinderea/modernizarea a 3 125 de locuri în campusurile universitare, pentru crearea de noi cantine. Pentru modernizare, contractele vor include o cerință minimă de reducere a consumului de energie pentru încălzire cu cel puțin 50% în comparație cu consumul anual de energie pentru încălzire înainte de renovarea clădiri pentru încălzire cu cel puțin 50% în comparație cu consumul anual de energie pentru încălzire înainte de renovarea clădirii.”