Olanda este una dintre cele mai importante si mai puternice tari din Uniune Europeana, iar cand vine vorba despre Spatiul Schengen, are un vot in baza caruia poate fi permisa, sau respinsa, aderarea unei tari, asa cum au aflat Romania si Bulgaria in decembrie 2022, cand el a fost folosit impotriva lor.
Olanda are acum un guvern interimar, dupa ce premierul Mark Rutte a decis sa-si dea demisia din cauza problemelor legate de o impunerea unei noi legislatii privind migratia, iar pana la finalul anului nu va exista vreo schimbare la nivel de executiv, astfel ca aderarea Romaniei la Schengen ramane complet suspendata, din pacate.
Olanda nu va da vreun vot pana cand un nou guvern va fi instalat, astfel ca in momentul de fata pare foarte probabil ca aderarea Romaniei la Schengen sa fie amanata pana undeva prin cursul anului 2024, asta desigur daca intre timp nu apar alte evenimente care ar putea genera noi amanaria le procesului, sau o posibila blocare completa a acestuia.
“O altă problemă legată de migrație este spațiul Schengen. În decembrie anul trecut, Consiliul European a blocat intrarea României și Bulgariei în zona de liberă circulație — o prioritate cheie pentru cetățenii celor două țări, care au aderat la bloc în 2007. Deși Austria a condus rezistența la această mișcare, Țările de Jos au susținut poziția Vienei.
Pe fondul îngrijorărilor la momentul fluxurilor migratorii prin ruta Balcanilor de Vest. În timp ce extinderea Schengen se află pe agenda președinției spaniole a UE, prezența unui guvern interimar în Țările de Jos până la sfârșitul anului înseamnă că este puțin probabil ca țara să semneze acordul, care necesită acordul unanim al tuturor țărilor membre.”
This post was last modified on aug. 9, 2023, 8:04 AM 08:04