Ministrul Educatiei: ULTIMA ORA, Hotararea de Guvern cu IMPORTANTE Schimbari pentru Elevii Romani!

Ministrul Educatiei ULTIMA ORA Hotararea Guvern IMPORTANTE Schimbari Elevii Romani

Ministrul Educatiei transmite un foarte important anunt de ultima ora pentru elevii din toata Romania, iar asta pentru ca in atentia lor aduce faptul ca o Hotarare de Guvern cu extrem de importante schimbari pentru mediul educational, a fost aprobata, si ar urma sa fie adoptata in cadrul unei viitoare sedinte a Guvernului Romaniei.

Ministrul Educatiei vorbeste mai jos despre aceasta hotarare, care are in centru recompensarea elevilor care invata in unitatile de invatamant din Romania, separat de asta discutand si despre noua programa scolara care include istoria Holocaustului, una dintre cele mai mari drame cu care s-a confruntat Europa.

“Comisia de dialog social a avizat, astăzi, proiectul de Hotărâre de Guvern privind acordarea de stimulente financiare celor 558 de absolvenți de gimnaziu și liceu care au obținut media 10 la examenele naționale, sesiunea iunie-iulie 2023. Astfel, conform prevederilor proiectului, fiecare dintre cei 466 de absolvenți de gimnaziu cu media 10 la evaluarea națională va fi premiat cu 2.000 de lei,

In timp ce fiecare dintre cei 92 de absolvenți de liceu cu media generală 10 în sesiunea de vară a examenului de bacalaureat (78 la examenul național bacalaureat, inclusiv sesiunea specială, respectiv 14 la examenul de bacalaureat german) va fi premiat cu 5.000 de lei. Lista nominală a beneficiarilor și modalitatea de acordare a stimulentelor financiare vor fi aprobate prin ordin de ministru.

În acest sens, am semnat astăzi Ordinul privind programa aferentă disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul” pentru elevii claselor a XI-a și a XII-a. Este esențial ca elevii să cunoască această perioadă tragică din istorie. Prin urmare, începând din anul școlar 2023-2024, această disciplină devine obligatorie, în conformitate cu prevederile Legii 276/2021. Noul curriculum propune elevilor nu doar cunoașterea istoriei evreilor și a momentelor tragice petrecute la jumătatea secolului trecut.

Ci și dezvoltarea unor valori umaniste și al toleranței, respectiv atitudini specifice cetățeniei democratice care trebuie formate și consolidate pe parcursul anilor de liceu. Programa cuprinde conținut care va ajuta elevii să înțeleagă mai bine originea și cultura evreilor, provocările contemporane (antisemitism, xenofobie, genocid și amenințările la adresa normelor și a valorilor democratice) și memoria Holocaustului în secolul al XXI-lea. Le mulțumesc tuturor organizațiilor de profil pentru sprijinul lor în elaborarea acestei programe necesare pentru învățământul liceal!

Totodată, le mulțumesc pentru contribuție Administrației Prezidențiale, Ministerului Afacerilor Externe al României, Secretariatului de Stat pentru Culte, Ambasadei României în Israel, Ambasadei Israelului în România, Academiei Române, Federației Comunităților Evreiești din România, Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Centrului Yad Vashem – Israel Muzeul Memorial al Holocaustului (SUA), Memorialul Shoah (Republica Franceză) și American Jewish Committee.”