Ministrul Sanatatii: 2 Decizii de ULTIM MOMENT cu Impact National pentru MILIOANE de Romani!

Ministrul Sanatatii 2 Decizii ULTIM MOMENT Impact National MILIOANE Romani

Ministrul Sanatatii anunta in mod oficial 2 decizii de ultim moment care au impact national pentru milioane de romani din toata tara, iar asta pentru ca intr-o prima faza aduce in atentia noastra faptul ca 131 de spitale din Romania vor fi dotate cu sisteme de telemedicina pentru servicii de urgenta, cu o investitie de 40 de milioane de euro.

Ministrul Sanatatii vorbeste deasemenea mai jos despre faptul ca s-a aprobat modelul de contract pentru plata serviciilor voucherelor de vacanta pentru personalul medical din Romania, un ordin fiind semnat de catre Alexandru Rafila in acest sens, deci prevederile se aplica in mod oficial chiar din acest moment pentru romanii din tara.

“131 de spitale dotate cu sistem de telemedicină pentru serviciul de urgență. Valoarea proiectului se ridică la cca. 40 de milioane de lei și presupune achiziția de soluții complete de telemedicină pentru dotarea a 131 de Unități de Primire Urgențe / Compartimente Primire Urgențe din spitale județene, municipale și orășenești, precum și dotarea centrelor de telemedicină.

“Telemedicina în sistemul de urgență va contribui la accesul mai ușor la îngijirea medicală, reducerea barierelor geografice și la oferirea consultațiilor rapide în situații de urgență. Prin intermediul tehnologiei, medicii pot evalua simptomele pacienților, pot oferi sfaturi și instrucțiuni pentru primul ajutor și pot decide imediat conduita medicală pentru pacienți până la sosirea acestora la spital.

Acest tip de telemedicină poate salva timp prețios în situații critice și poate fi deosebit de util în zone geografice în care accesul la asistență medicală este limitat” a declarat, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul sănătății. Detalii suplimentare pot fi găsite pe pagina de internet a Ministerului Sănătății, la secțiunea Băncii Mondiale.

Se aprobă modelul de contract pentru plata contravalorii voucherelor de vacanță pentru personalul încadrat în unitățile sanitare publice, precum și în cele care au ca asociat unic unitățile administrativ-teritoriale, aflate în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate, care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, prin transferuri către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

In conformitate cu dispozițiile art. III din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 63/2023 pentru stabilirea unor măsuri la nivelul structurii organizatorice aferente unităților sanitare, precum și stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul sanitar public și pentru completarea unor acte normative în domeniul sănătății și în domeniul fiscal.
(2) Modelul de contract menționat la alin. (1) este prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.”