X

Ministrul Educatiei: Ordinul de ULTIMA ORA cu Noi Masuri Tranzitorii in Sistemul de Invatamant

Ministrul Educatiei a publicat un nou ordin foarte important care aduce o serie de masuri tranzitorii despre care trebuie sa stie elevii scolilor din toata Romania, iar asta pentru ca ele ne pun in vedere ceea ce ar trebui sa stim in legatura cu felul in care se vor aplica noile legi ale educatiei incepand din cursul toamnei acestui an.

Ministrul Educatiei explica mai jos pentru toata lumea ceea ce trebuie sa fie cunoscut in legatura cu masurile tranzitorii care se vor aplica pentru milioane de elevi romani din intreaga tara, totul fiind creat in scopul de a facilita implementarea in cele mai bune conditii a noilor legi ale educatiei in tara noastra in viitor.

“A fost pus în consultare publică Ordinul Ministrei Educației care aprobă calendarul de punere în aplicare a dispozițiilor. Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023. Legii învățământului superior nr. 199/2023. Până la elaborarea metodologiilor, a regulamentelor și a altor acte normative necesare pentru punerea în aplicare a noilor legi ale educației, se aplică dispoziţiile privind organizarea, funcţionarea şi desfăşurarea procesului de învăţământ sistemului de învăţământ preuniversitar, respectiv superior aflate sau intrate în vigoare la începutul anului şcolar/universitar 2023 – 2024.

Până la elaborarea metodologiilor, regulamentelor și a altor acte normative necesare pentru punerea în aplicare a Legii nr. 198/2023, se aplică dispoziţiile privind organizarea, funcţionarea sistemului de învăţământ preuniversitar şi desfăşurarea procesului de învăţământ aflate sau intrate în vigoare la începutul anului şcolar 2023 – 2024.

Până la elaborarea metodologiilor, regulamentelor și a altor acte normative necesare pentru punerea în aplicare a Legii nr. 199/2023, se aplică dispoziţiile privind organizarea, funcţionarea sistemului de învăţământ superior şi desfăşurarea procesului de învăţământ aflate sau intrate în vigoare la începutul anului universitar 2023 – 2024. În situații justificate, pentru buna desfășurare a procesului de învățământ, ministrul educației emite instrucțiuni.

Planurile-cadru şi programele şcolare pentru învăţământul preuniversitar aplicabile la data emiterii prezentului ordin rămân valabile până la modificarea curriculumului naţional, în conformitate cu dispozițiile Legii învățământului preuniversitar nr.198/2023, respectiv până la începutul anului școlar 2025-2026. Calendarul de intrare în vigoare a noului curriculum se stabileşte prin ordin al ministrului educaţiei.

Până la intrarea în vigoare a dispozițiilor art. 101 privind evaluarea națională și admiterea la liceu, se aplică prevederile legale în vigoare la începutul anului școlar 2023 – 2024 iar calendarul de desfăşurare a examenelor naţionale, calendarul de desfăşurare a admiterii în clasa a IX-a şi graficul examenelor de certificare a competenţelor profesionale se aprobă anual, prin ordin al ministrului educaţiei. Până la intrarea în vigoare a dispozițiilor art. 102 privind examenul național de bacalaureat din Legea nr.198/2023, se aplică prevederile legale în vigoare la începutul anului școlar 2023-2024.”

This post was last modified on aug. 11, 2023, 2:56 PM 14:56

Disqus Comments Loading...