Ministrul Agriculturii transmite in mod oficial un foarte important anunt pentru milioane de romani din intreaga tara, iar asta pentru ca in atentia lor ajunge acum faptul ca la ministerul pe care il conduce, a fost luata decizia de a fi modificat Planul Strategic PAC, o intalnire avand loc zilele trecute pentru consultari cu privire la modificari.
Ministrul Agriculturii explica mai jos ce fel de masuri sunt necesare la ora actuala pentru ca modificarile sa fie puse in practica in Romania, spre binele romanilor, iar asta pentru ca vorbim despre masuri care ar trebui sa fie cunoscute de catre oameni, ele vizand activitatea agricola, hectarul eligibil, dar si interventii in sectoarele vegetal si zootehnic.
“Consultări cu mediul asociativ privind modificarea Planului Strategic PAC. Ministrul Florin Barbu a condus, 9 august 2023, ședința de lucru referitoare la consultările privind modificarea Planului Strategic PAC – Pilonul I – FEGA. Consultările au vizat discutarea următoarelor aspecte: condiționalități, definiții și cerințe minime pentru: activitatea agricolă, fermierul activ, hectarul eligibil, intervenții în sectoarele vegetal și zootehnic.
În cadrul întâlnirii, ministrul BARBU a exprimat necesitatea clarificării tuturor aspectelor semnalate de fermieri, iar la final, acestea să fie consemnate într-un proces verbal asumat atât de MADR, cât și de mediul asociativ. Cele mai importante aspecte abordate au vizat modificarea GAEC 6 – Acoperirea minimă a solului în scopul reducerii perioadei sensibile de la 30 septembrie la 31 august și introducerii unei clarificări legate de lucrările superficiale ale solului care pot fi realizate în perioada menționată.
Totodată, în cadrul ecoschemelor din sectorul vegetal a fost redusă corespunzător perioada sensibilă la 15 septembrie ca urmare a modificării GAEC 6. În ceea ce îi privește pe fermierii care dețin suprafețe de pajiști permanente, a fost introdus un nou GAEC – GAEC 10 „Interdicția de a incendia vegetația pajiștilor permanente”.
De asemenea, au fost prezentate o serie de modificări ale cerințelor privind ecoschemele din sectorul vegetal şi zootehnic în scopul creșterii atractivității acestor intervenții, inclusiv prin propunerea unor cuantumuri mărite ale plăților acordate pentru ecoschemele care vizează bunăstarea animalelor. Ȋn plus, a fost propusă o nouă formă de sprijin cuplat pentru venit care vizează sectorul de porumb pentru siloz cu nivel al plății estimat de 246 euro/ha.”