Ministrul Energiei a anuntat in mod oficial o serie de actiuni de ultima ora, care au o importanta foarte mare pentru toata Romania, iar asta deoarece in atentia oamenilor este adus faptul ca Sebastian Burduja se afla in momentul de fata intr-o vizita in SUA, incercand sa imbunatateasca si sa extinda relatiile bilaterale pe care le are tara noastra.
Ministrul Energiei explica mai jos ce fel de intalniri a avut pana in momentul de fata in SUA cu omologii sai de acolo, ei vorbind despre modalitatile prin care viitorul energetic al Romaniei poate fi substantial imbunatatit in cursul urmatorilor ani de zile, ceea ce oricine isi doreste la ora actuala, dupa cum prea bine stiti.
“Ieri am făcut un tur de forță la Washington. Întâlniri excelente cu: secretarul (ministrul) energiei, Jennifer Granholm; Don Graves, secretarul adjunct al comerțului; José Fernandez, subsecretar pentru economie și energie; Geoffrey R. Pyatt, secretar adjunct pentru resurse energetice; Eliot Kang, secretar adjunct în cadrul Departamentului de Stat al SUA pe probleme de securitate.
Yuri Kim, secretar adjunct, reprezentata Departamentului de Stat pentru Europa și Eurasia; și Agnes Dasewicz, COO al Development Finance Corporation. Astăzi avem întâlniri la Casa Albă cu Amos Hochstein, consilierul președintelui Biden pe probleme de energie și investiții, infrastructură globală, de mediu și securitate energetică, și Sarah Ladislaw, asistent al președintelui și director senior pe probleme de mediu și energie. Ziua continuă la Atlantic Council, cu un eveniment public de marcă și apoi discuții legate de rolul regional al României privind securitatea energetică.
Dialogul bilateral este la un nivel fără precedent. Statele Unite ale Americii contează pe rolul de lider al României, ca pilon de stabilitate într-o regiune complicată. Avem de partea noastră competența profesioniștilor din sectorul energetic, tradiția în energie nucleară, resursele diversificate și deschiderea permanentă în cadrul parteneriatului strategic România-SUA.
Din prima zi a mandatului meu am cerut performanță și eficiență în absorbția fondurilor pentru investiții în sectorul energetic. Avem 18 miliarde de euro la dispoziție și trebuie să le punem la treabă. Astăzi am semnat primele 12 contracte pentru investiția 1 din PNRR, care vizează capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană și solară. Avem un buget total care depășește jumătate de miliard de euro.
Pentru că am primit foarte multe aplicații, vom continua procesarea și evaluarea lor, în ordinea rezultată după evaluarea tehnico-financiară. Vom semna contractele pe măsură ce aceste etape se finalizează pentru fiecare aplicant în parte. Stadiul fiecărei aplicații este acum public pe site-ul ministerului energiei. Transparența este importantă.”
This post was last modified on aug. 11, 2023, 10:25 PM 22:25