Ministrul Sanatatii pregateste o noua Hotarare de Guvern, care impune o serie de masuri de importanta nationala pentru milioane de romani din intreaga tara, iar asta deoarece Alexandru Rafila vrea ca oamenii sa aiba acces la apa potabila de cea mai buna calitate, si impune noi reguli pentru monitorizarea calitatii acesteia.
Ministrul Sanatatii explica in mod oficial mai jos ce presupun aceste noi masuri, care vor intra in vigoare undeva in viitorul nu foarte indeparatat, dupa ce va fi adoptata Hotararea de Guvern prin care ele sunt in mod oficial impuse, astfel ca ramane doar sa vedem de cat timp va fi nevoie pentru ca totul sa fie adoptat oficial.
“Beneficiul principal al intrării în vigoare a prezentei Hotărâri este reprezentat de punerea în aplicare a unei părți importante din dispozițiile Ordonanței Guvernului nr. 7/2023. Cu toate că Ordonanța Guvernului nr. 7/2023 nu a abrogat normele de aplicare ale vechii legi a apei potabile (Legea nr. 458/2002), respectiv Hotărârea Guvernului nr. 974/2004, aceasta nu mai putea fi aplicată în întocmirea programelor de monitorizare a calității apei potabile.
Astfel încât, atât furnizorii de apă potabilă, cât și direcțiile de sănătate publică nu mai puteau realiza o corelație între frecvențele de prelevare prevăzute în Ordonanța Guvernului nr. 7/2023 și cele din Hotărârea Guvernului nr. 974/2004. Pe de altă parte, prezenta Hotărâre dezvoltă, clarifică și reglementează mai specific atribuțiile ce revin furnizorilor de apă și autorității publice de sănătate, precum și autorităților publice locale în ceea ce privește asigurarea calității apei potabile.
Costurile intrării în vigoare a Hotărârii Guvernului se suprapun, într-o măsură limitată, cu cele generate de implementarea Ordonanței Guvernului nr. 7/2023, vizând în principal costurile generate de analizele de laborator ale calității apei potabile. Pe de altă parte, apreciem că frecvența de monitorizare impusă prin prezenta Hotărâre este mai redusă față de cea stabilită prin Hotărârea Guvernului nr. 974/2004.
Fiind sensibil egală cu frecvența minimă stabilită în Ordonanța Guvernului nr. 7/2023, respectiv cu frecvența minimă impusă de Directiva europeană. Proiectul de Hotărâre a Guvernului are un impact social pozitiv în măsura în care populația va consuma apă potabilă sigură și de bună calitate. Proiectul de Hotărâre a Guvernului vizează asigurarea dreptului la apă potabilă de calitate corespunzătoare.
In concordanță cu Obiectivul de dezvolare durabilă 6, apă curată și sanitație al Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă. Prezentul proiect de act normativ nu determină un impact negativ asupra mediului de afaceri. Începând cu 2026, furnizorii de apă vor trebui să suporte costuri de monitorizare a calității apei potabile cu aproximativ 25% mai mari, pe seama parametrilor suplimentari introduși de Ordonanța Guvernului nr. 7/2023.”
This post was last modified on aug. 11, 2023, 11:47 PM 23:47