Ministrul Educatiei anunta in mod oficial o serie de noi hotarari la nivel national, de ultima ora, pentru scolile din toata Romania, iar asta pentru ca a fost pornita evaluarea digitalizata la nivel national pentru probele scrise la evaluarea nationala si bacalaureat, astfel ca vorbim despre un mare pas pentru Romania.
Ministrul Educatiei explica mai jos ceea ce presupune aceasta schimbare foarte mare facuta in Romania la ora actuala, totul fiind gandit pentru ca elevii sa poata beneficia de experiente cat mai bune cand vine vorba despre examenele nationale pe care urmeaza sa le sustina in perioada urmatoare in Romania.
“Dăm startul evaluării digitalizate la nivel național a probelor scrise din cadrul examenelor naționale! După ce anul trecut și anul acesta a fost pilotată evaluarea digitalizată la evaluarea națională și la sesiunea iunie-iulie a bacalaureatului în două județe, dăm startul evaluării digitalizate integrale a unui examen național, începând cu sesiunea august-septembrie a bacalaureatului! Care sunt beneficiile evaluării digitalizate ?
Anularea costurilor pentru transportul lucrărilor dintr-un județ în altul, în vederea evaluării; eliminarea birocrației (borderourile individuale de notare, precum și cele finale sunt generate automat, odată cu finalizarea evaluării); reducerea timpului de lucru destinat evaluării; transmiterea, în mod automat și aleatoriu, către alți doi evaluatori, a lucrărilor pentru care diferența dintre notele acordate de cei doi evaluatori inițiali este mai mare de un punct.
Scăderea riscului erorii umane în privința: calcului notei finale, a acordării altor punctaje decât cele din baremul de corectare, a introducerii notelor de pe lucrare în calculator, în vederea afișării rezultatelor; posibilitatea realizării unor analize complexe a rezultatelor examenelor, pe itemi, categorii de elevi sau școli, pentru a valorifica rezultatele evaluării în beneficiul elevilor.
Peste 33.900 de candidați s-au înscris pentru a susține examenul național de bacalaureat în sesiunea august-septembrie 2023, prima sesiune în care evaluarea digitalizată a lucrărilor scrise este generalizată, și ale cărei probe scrise încep miercuri, 16 august. Pentru evaluarea digitalizată se folosesc scanere distribuite și instalate în fiecare centru de examen.
Lucrările sunt scanate în sala de examen, la sfârșitul probei scrise, în prezența candidatului, fiind încărcate pe platforma de evaluare de către profesorii asistenți. Secretizarea lucrării se face automat, în momentul încărcării, nemaifiind necesar a fi făcută de către candidați/profesorii asistenți. Ulterior, lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu, prin intermediul platformei, către doi evaluatori aflați în alt județ decât județul din care provin candidații.”
This post was last modified on aug. 14, 2023, 11:36 AM 11:36