Ministrul Educatiei: Hotararea Masurilor de Tranzitie, de ULTIMA ORA, si o Masura de Viitor pentru Scoli

Ministrul Educatiei Hotararea Masurilor Tranzitie ULTIMA ORA Masura Viitor Scoli

Ministrul Educatiei dezvaluie in mod oficial o foarte importanta hotarare de Guvern privind o serie de masuri de tranzitie, de ultima ora, iar asta pentru ca vorbim despre ceea ce trebuie sa faca Ligia Deca pentru ca implementarea modificarilor din noile Legi ale Educatiei sa poata fi puse in aplicare in scoli si licee.

Ministrul Educatiei vorbeste deasemenea in mod oficial mai jos si despre digitalizarea examenelor nationale, una dintre cele mai asteptate si mai importante masuri de care scolile si liceele aveau nevoie, ea fiind anuntata in mod oficial acum, dar aplicarea se face chiar cu testele care au loc in vara.

“Până la intrarea în vigoare a prevederilor art.86 privind curriculumul la decizia elevului din oferta școlii din Legea nr.198/2023, se aplică prevederile legale în vigoare la începutul anului școlar 2023-2024. Până la data de 31 august 2023, la propunerea Consiliului Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Preuniversitar, ministrul educației emite ordinul de aprobare a
metodologiei-cadru de acordare a burselor de merit.

Burselor sociale, burselor tehnologice și burselor de excelenţă olimpică I şi II, cu aplicabilitate începând din anul școlar 2023-2024. Metodologia de reorganizare a claselor de învăţământ tehnic şi profesional, cu durata de 3 ani, reglementat de Legea nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, care funcţionează în cadrul şcolilor profesionale şi liceelor tehnologice,se emite până la data de 31 decembrie 2024.

Până la data de 31 decembrie 2023, pentru punerea în aplicare a dispozițiilor art. 261 din Legea nr. 199/2023, instituțiile de învățământ superior definitivează noile carte universitare, regulamentele şi metodologiile de organizare şi funcţionare a acestora, pentru stabilirea noilor organe de conducere în conformitate cu dispoziţiile acestei legi. Mandatele persoanelor care ocupă funcții de conducere la nivelul instituțiilor de învățământ superior.

Precum și a structurilor de conducere din cadrul acestora care expiră înainte de data de 31 decembrie 2023 se prelungesc corespunzător până la data de 31 mai 2023. Direcţiile generale, direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului Educaţiei, inspectoratele şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, instituțiile de învățământ superior și unităţile de învăţământ preuniversitar duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

În această perioadă, au fost parcurse etapele pentru pregătirea procesului de evaluare digitalizată și au fost elaborate și transmise ghidurile pentru fiecare rol de utilizator din platformă. Subliniem că procesul de evaluare digitalizată nu implică schimbări în ceea ce privește criteriile de evaluare/baremele și tipurile de subiecte pentru probele scrise ale examenului de bacalaureat. Ministerul Educației valorifică tehnologia pentru îmbunătățirea proceselor specifice sistemului educațional românesc.”