Schengen ramane un obiectiv major pentru Romania in momentul de fata, aderarea la acest sistem fiind un obiectiv principal pentru guvernul condus de Marcel Ciolacu, iar un anunt venit direct de la Comisia Europeana, prin vocea purtatorului de cuvant, Anitta Hipper, ea afirmand ca o solutie la problema numita Polonia, pare sa fi fost gasita, cel putin teoretic.
Schengen este supus unei presiuni uriase din cauza faptului ca numarul migrantilor a crescut exponential in ultimul an, iar Polonia se opune semnarii unui nou pact privind migratia in UE, ceea ce blocheaza aderarea Romaniei, dar Comisia Europeana pare sa fi gasit o solutie prin exceptarea polonezilor de la primirea de noi migranti in 2023.
Schengen este nefunctional, conform lui Karl Nehammer, dar noul pact european privind migratia ar putea fi solutia pentru rezolvarea problemei, Polonia putand avea indeplinita dorinta de a nu mai primi migranti noi, si pentru ca gazduieste 1 milion de refugiati ucrainieni, iar asa poate ca aderarea Romaniei la acest sistem va deveni o realitate, posibil in 2023.
“Am văzut prin ultimele încercări de instrumentalizare că orice stat membru, inclusiv Polonia, se poate confrunta cu provocările migrației ilegale. Migrația neregulată nu este doar o provocare pentru statele membre din sud. Este important ca migrația să fie gestionată într-un mod coordonat. În ceea ce privește problema solidarității, aceasta nu trebuie confundată cu relocarea obligatorie.
La Consiliul Justiție și Afaceri Interne din iunie – statele membre UE au convenit asupra unei abordări generale în cadrul Regulamentului privind gestionarea migrației în materie de azil (AMMR). Polonia găzduiește în prezent un milion de refugiați ucraineni, ceea ce ar putea fi un motiv pentru a nu face parte din solidaritatea obligatorie.”
This post was last modified on aug. 17, 2023, 9:24 PM 21:24