Nicolae Ciuca a anuntat in mod oficial o intalnire foarte importanta pentru toata Romania, una care are in vedere masuri pentru viitorul tarii noastre, iar asta pentru ca intrevederea cu ambasadorul Republicii Coreea, a avut in centru discutii despre cooperarea dintre cele doua tari.
Nicolae Ciuca explica mai jos ceea ce a fost discutat cu ambasadorul din Coreea de Sud, iar asta pentru ca vorbim despre noi actiuni pe care statul roman le ia pentru a-si gasi si mai multi aliati in aceasta perioada in care razboiul din Ucraina provoaca probleme tot mai serioase.
Am avut o întrevedere cu ambasadorul Republicii Coreea, Excelența Sa domnul Rim Kap-Soo, cu care am discutat despre posibilitatea aprofundării relațiilor economice și a altor colaborări de ordin cultural sau științific dintre țările noastre.
Interesul companiilor sud-coreene se îndreaptă, în principal, către construirea reactoarelor 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă și către proiectul reabilitării primelor două. În acest domeniu, în luna iunie a acestui an a fost semnat un contract între Nuclearelectrica și compania sud-coreeană KNPH pentru construirea unui centru de prelucrare a apelor reziduale ale centralei atomo-electrice de la Cernavodă.
De asemenea, partea asiatică și-a manifestat interesul pentru dezvoltarea tehnologiei reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR). Întărirea cooperării cu Coreea de Sud are loc în cadrul Parteneriatului Strategic pe care România îl are de 15 ani cu această țară.
Acesta este cadrul în care putem amplifica relațiile comerciale, culturale și putem face schimburi tehnologice și de experiență. În domeniul transporturilor, partea sud-coreeană este interesată de o colaborare între porturile Constanța și Busan.
Avem nevoie de experiența autorităților sud-coreene în domeniul logisticii și administrării portuare, pentru a mări capacitatea și rapiditatea fluxului mărfurilor în portul Constanța. Acest demers este atât de necesar în contextul sprijinirii Ucrainei în tranzitul cerealelor, dar și în mărirea capacității României de export pe cale maritimă.