X

Ministrul Sanatatii: Actiunile de ULTIMA ORA Anuntate dupa Decesul din Spitalul din Botosani

Ministrul Sanatatii a facut o serie de foarte importante declaratii de ultima ora cu privire la actiunile care au fost luate in urma decesului inregistrat la Botosani, Alexandru Rafila vorbind mai jos despre institutiile care au fost seziate de catre ministerul sau, in urma tragediei care a socat o intreaga natiune.

Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos si despre faptul ca problema nu ar fi fost una de eroare medicala, ci de lipsa de empatie din partea medicilor, o problema care trebuie sa fie rezolvata, pentru ca alte persoane sa nu sufere din cauza modului in care sunt tratate in spitale de catre angajatii acestora.

“A fost situaţia de la Botoşani care, cel puţin pe mine, m-a afectat foarte serios şi care cred că trebuie să ne dea de gândit în ceea ce priveşte modul în care abordăm relaţia medicului cu pacientul şi poate că ar trebui să lucrăm mai mult şi la partea de empatie care generează pacientului încredere şi care evită incidentele legate de situaţii cum a fost cea de la Botoşani.

Ministerul Sănătăţii are o structură specializată – Inspecţia Sanitară de Stat care poate să controleze condiţiile igienico-sanitare, care a realizat raportul ce a sesizat inacţiunea personalului medical timp de şapte ore la o pacientă cu o sarcină oprită din evoluţie. Am sesizat şi noi celelalte instituţii care au fiecare partea de responsabilitate.

Respectiv Colegiul Medicilor din România, deoarece discutăm despre practica medicală, iar dreptul de liberă practică este acordat exclusiv de către Colegiul Medicilor din România, am sesizat Colegiul din Botoşani – acolo este o jurisdicţie judeţeană, Autoritatea Naţională pentru Managementul Calităţii din Sănătate. Lucrurile care ne-au contrariat extrem de mult şi ne-au afectat au dus şi la o decizie de a sesiza Poliţia judeţului Botoşani.

pentru că acest eveniment nu cred că a fost atât de mult legat mai degrabă de o eroare medicală, cât de o lipsă de interes şi empatie. Este clar că lipsa de inacţiune a afectat serios siguranţa acestei femei tinere care, din păcate, dincolo de faptul că a murit, a lăsat şi trei copii fără mamă. Trebuie să implicăm neapărat şi Casa de Asigurări de Sănătate, pentru că, până la urmă, ei plătesc nişte servicii medicale pentru pacienţi.

Or, dacă aceste servicii nu sunt prestate, este o problemă legată de modul de funcţionare a sistemului de sănătate. Nu putem să exonerăm proprietarii acestor spitale de modul în care se desfăşoară asistenţa medicală în aceste spitale. Trebuie să existe ghiduri şi protocoale pentru chestiunile care sunt importante. Există şi o responsabilitate a conducerii.”

This post was last modified on aug. 23, 2023, 9:17 PM 21:17

Disqus Comments Loading...