Ministrul Sanatatii a avut o noua reactie oficiala de ultima ora dupa cazul de la Botosani, care a scandalizat toata Romania, iar asta pentru ca sunt investigatii facute acolo pentru a se descoperi motivele din cauza carora s-a intamplat aceasta tragedie, una care a scandalizat toata Romania in ultimele zile.
Ministrul Sanatatii explica faptul ca medicii romani ar trebui sa fie mult mai empatici, dar si ca poate ar trebui sa fie o lege data in acest sens, separat vorbind si despre decizia luata la Bucuresti, acolo unde urmeaza sa fie facut in Centru de Mari Arsi, insa desigur ca promisiuni de acest gen vedem de ani de zile.
“Începe construcția Centrului de Mari Arși de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București! Noua clădire va cuprinde: 2 săli de operație pentru pacienții cu arsuri severe; 10 paturi pentru pacienții critici; 6 paturi ATI postcritici; 10 paturi pentru microchirurgie și chirurgie reconstructivă. În cadrul centrului va funcționa și un nou ambulatoriu de specialitate. Valoarea investiției este de 56 milioane de euro și face parte din Proiectul derulat de Ministerul Sănătății cu Banca Mondială.
Durata de execuție a obiectivului de investiții este de 26 de luni. “Construcția și finalizarea centrelor pentru mari arși reprezintă o componentă importantă a proiectelor de investiții și de dezvoltare a sistemul sanitar din România, pe care le derulează Ministerul Sănătății în parteneriat cu autoritățile locale din întreaga țară. Responsabilitatea, profesionalismul și buna credință sunt principiile după care funcționează echipa actuală a Ministerului Sănătății” a declarat ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.
Acest eveniment nu a fost legat atât de o eroare medicală, cât mai ales de o lipsă de acțiune și empatie. Mă feresc să mă antepronunț. Nu știu dacă dormeau cei din spital, sau nu dormeau, dar faptul că nu au acționat atâtea ore este o problemă. Nu cred că trebuia temporizat atâtea ore. Sunt opiniile mele, abia după ce toate instituțiile vor analiza ce s-a întâmplat acolo vom avea o concluzie legală.
Sunt de părere că avem nevoie de o lege a bunului simț și a responsabilității – cine vrea să se facă medic să îngrijească pacienții, nu să caute motive care să nu îi îngrijească. Din păcate, astfel de situații, precum cea de la Urziceni și cea de la Botoșani, afectează încrederea în sistemul de sănătate și în corpul medical, chiar dacă există și situații pozitive.
Nu exista la acest spital protocol, la alte spitale există. Este responsabilitatea spitalului să aibă protocoale, sigur, nu pentru orice, dar pentru o situaţie de genul ăsta ar fi fost bine să aibă un protocol, dar să ştiţi că, dincolo de protocol, am terminat toţi o universitate de medicină şi, în mod evident, o sarcină oprită din evoluţie, o femeie care se plânge de dureri atroce trebuie să beneficieze de intervenţie terapeutică.”
This post was last modified on aug. 23, 2023, 12:24 PM 12:24