Ministrul Mediului anunta in mod oficial o premiera extrem de importanta pentru Romania, iar asta pentru ca a confirmat pentru toata lumea ceea ce se intampla pentru elevii tarii, fiind alocata suma de 300 de milioane de LEI pentru achizitia de microbuze electrice pentru transportul copiilor romani.
Ministrul Mediului vorbeste mai jos despre importanta acestui program derulat in Romania, iar asta pentru ca totul este gandit special pentru a facilita deplasarea in cele mai bune conditii pentru elevi, dar protejand in acelasi timp si natura, programul derulandu-se la nivelul intregii tari in aceasta perioada.
“În premieră, am lansat astăzi “Programul microbuze electrice pentru elevi”, o inițiativă prin care ne aliniem la tendințele europene și mondiale de mobilitate durabilă. Cu un buget de 300 de milioane de lei, finanțat prin Administrația Fondului pentru Mediu, este unul dintre programele prin care încercăm să atenuăm impactul schimbărilor climatice.
Să asigurăm un aer mai curat, să participăm la decarbonizarea sectorului de transport și să reducem emisiile de gaze cu efect de seră. Acest program se adaugă la portofoliul nostru de proiecte pentru combaterea poluării și pentru protejarea mediului, cum ar fi Rabla Clasic, Rabla Plus și Rabla Local. Scopul este să facilităm transportul elevilor într-un mod mai puțin poluant.
Și nu ne oprim doar la achiziția de microbuze. Finanțăm și stațiile de reîncărcare, pentru a asigura eficiența completă a acestui demers. Cine poate aplica? Consiliile județene și subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiului București. Plafonul de finanțare se ajustează în funcție de numărul de elevi din unitatea administrativ-teritorială, ajungând până la 25 de milioane de lei.
Vom asigura transportul elevilor spre școală și înapoi către locuințele lor, urmărind să schimbăm comunitățile noastre în comunități din ce în ce mai verzi. Acest program vine în completarea programului Rabla Clasic, în completarea programului Rabla Plus și, mai nou, Rabla local. Practic, va asigura transportul elevilor spre școală și înapoi către locuințele lor, urmărind să schimbe comunitățile noastre în comunități din ce în ce mai verzi.
Nu vom finanţa doar microbuze electrice, ci vom finanţa şi infrastructura aferentă acestora, mă refer la infrastructura de încărcare. Practic, pentru fiecare microbuz achiziţionat vom putea finanţa şi o staţie de încărcare electrică. Programul va începe efectiv la data de 8 septembrie. Până atunci, consiliile judeţene, împreună cu autorităţile publice locale ar trebui să pregătească documentaţiile de finanţare. Va fi deschis timp de două luni, între 8 septembrie şi 8 noiembrie”, a subliniat ministrul Mircea Fechet.”