Ministrul Sanatatii transmite un foarte important ordin de ultim moment pentru spitalele din Romania, iar asta deoarece Alexandru Rafila vrea sa le puna in vedere celor care vor sa faca un spital privat, ca trebuie sa respecte o serie de noi reglementari pentru ca el sa fie certificat pentru functionare.
Ministrul Sanatatii face aceste modificari pentru binele romanilor din intreaga tara, insa ordinul pe care Alexandru Rafila l-a creat, urmeaza sa fie pus in proces de transparenta publica, deci nu este exclus sa fie facute unele modificari inainte ca versiunea finala sa fie adoptata si promulgata.
“Pentru avizarea înfiinţării spitalelor private, solicitantul are obligația să transmită Ministerului Sănătății, în atenția structurii de specialitate cu atribuții în domeniu, următoarele documente: solicitarea reprezentantului legal care va cuprinde obligatoriu: numărul de înregistrare la nivelul emitentului, elementele de identificare ale solicitantului și datele de contact ale reprezentantului legal.
Actul de înfiinţare / de constituire a formei de organizare sau de dobândire a personalității juridice, după caz, S.R.L., S.A., asociații, fundații, regii autonome, culte recunoscute, conform legislaţiei în vigoare; actul prin care se adeverește că solicitantul are ca domeniu de activitate în actul de înfiinţare / de constituire și activitatea/activitățile pentru care solicită avizarea, iar în cazul asociațiilor.
Fundațiilor, regiilor autonome și a cultelor recunoscute, actul constitutiv are prevăzută și activitatea pentru care se solicită avizarea; actele care dovedesc posesia sau dreptul de folosință în mod legal a spațiului sau imobilulului/terenului în care se înființează și funcționează spitalul privat sau, după caz, a terenului pe care urmează să se construiască spitalul; certificatul de urbanism.
Hotărârea organelor de conducere în cazul asociațiilor, fundațiilor, regiilor autonome, S.R.L., S.A. prin care solicită înfiinţarea spitalului; denumirea secțiilor, compartimentelor, laboratoarelor, serviciilor medicale, propuse spre înființare respectă reglementările privind denumirile şi codificarea structurilor organizatorice (secţii, compartimente, laboratoare, cabinete) ale unităţilor sanitare din România, potrivit normelor legale în vigoare.
Raportul privind conformarea proiectului la prevederile legale incidente generale și specifice pentru avizarea înființării unui spital privat, documentul emis de direcţia de sănătate publică judeţeană / a municipiului Bucureşti, ca urmare a evaluării proiectului respectiv, cu cel mult 6 luni anterior solicitării; studiul de impact asupra stării de sănătate a populației și/sau studiul de impact asupra mediului, după caz. Pentru avizarea modificării structurii organizatorice a unui spital privat, prin reorganizare, restructurare, schimbarea sediului și a denumirilor, solicitantul are obligația să transmită Ministerului Sănătății, în atenția structurii de specialitate cu atribuții în domeniu o serie de documente.”