Ministrul Educatiei le face elevilor din scolile Romaniei o promisiune oficiala foarte importanta pe care ei trebuie sa o aiba in vedere, iar asta pentru ca, dupa cum puteti vedea si mai jos, Ligia Deca afirma ca orice fel de modificare implementata pentru Legile Educatiei va fi intai in dezbatere publica si abia apoi adoptata.
Ministrul Educatiei vorbeste deasemenea mai jos despre intalnirea pe care a avut-o cu ambasadorul Japoniei in Romania, dar si despre discutiile avute cu acesta vis-a-vis de cooperarea dintre cele doua tari, un element extrem de important pentru viitor, mai ales ca Romania are nevoie de mult ajutor in momentul de fata.
“Ceea ce pot promite este că orice schimbare venită din noile legi, Legea învăţământului preuniversitar şi Legea învăţământului superior, şi care va fi pusă în practică de un act de legislaţie secundară va fi întâi în dezbatere publică şi cele care nu au termen imediat, la începutul anului, vor fi realizate împreună cu grupuri de lucru.
Şi mi-aş dori tare mult să am dintre dumneavoastră, cei prezenţi acum, oameni care să lucreze cu noi, cei de la Ministerul Educaţiei, cot la cot, în aşa fel încât să învăţăm din experienţele trecutului şi să privim poate cu puţin mai multă speranţă pentru viitor. Orice schimbare venită din noile legi ale Educaţiei va fi mai întâi în dezbatere publică.
Am discutat despre proiecte adecvate nevoilor judeţului Bihor. Un prim astfel de proiect, care poate deveni un proiect pilot la nivel naţional, este cel care vizează un centru judeţean de evaluare, de orientare în ceea ce priveşte parcursul educaţional. Am primit, în cursul zilei de astăzi, la Ministerul Educației, vizita Excelenței Sale Domnul Hiroshi Ueda, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în România.
Apreciez deschiderea menifestată de Excelența Sa pentru consolidarea colaborării între România și Japonia, în domeniul educației, prin schimb de experiență în domenii și pe teme de interes comun.Un astfel de domeniu este cel al învățământului profesional și tehnic, precum și cel al învățământului dual din România, prin valorificarea prezenței și a expertizei firmelor japoneze din țara noastră.
Mă bucură că Ambasadorul Japoniei a salutat oportunitățile de învățare a limbii japoneze oferite în cadrul sistemului de învățământ românesc și a apreciat interesul pentru învățarea limbii și culturii japoneze.Am încredere că această colaborare va fi una benefică educației din ambele țări, pentru că schimbul de experiență este, întotdeauna, una dintre căile cele mai eficiente de învățare!”