Ministrul Sanatatii aduce o serie de dezvaluiri de ultima ora in atentia a milioane de romani din intreaga tara, iar asta pentru ca Alexandru Rafila le spune oamenilor despre cele nu mai putin de 24 de paturi pentru adulti si 10 pentru copii, care pot primi la terapie intensiva pacienti care sufera arsuri pe suprafete mari de pe corp.
Ministrul Sanatatii explica mai jos cum sunt impartite aceste paturi in diverse regiuni din tara in momentul de fata, iar asta pentru ca exista o distributie geografica in marile centre academice ale tarii, separat vorbind si despre controlul infectiilor nosocomiale, o alta problema foarte serioasa cu care se confrunta Romania in momentul de fata.
“Sunt 24 de paturi de adulți și 10 de copii (pentru pacienți cu arsuri – n.r.). Ca să fiu mai precis și să încheiem această discuție, sunt 6 paturi pentru marii arși cu terapie intensivă la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, 5 paturi la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică și Reparatorie și Arși București, 5 paturi la Spitalul Clinic de Urgență Sf. Spiridon din Iași, 5 paturi la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Timișoara.
3 paturi la Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar-Arseni și 10 paturi de pediatrie la Spitalul Clinic de Urgență pentru copii Grigore Alexandrescu. Ne aflăm la sfârşitul unui proiect important care poate să schimbe faţa sistemului de sănătate din România şi să educe deopotrivă atât profesioniştii din domeniul sănătăţii care se ocupă de controlul infecţiilor.
Cei care nu se ocupă de controlul infecţiilor, dar sunt intermediarii între pacienţi şi structurile care se ocupă de controlul infecţiilor, şi aş spune publicul larg, pentru că în România continuă să existe aceeaşi dezbatere nesfârşită, chiar agresivă, care nu ţine cont de realitatea biologiei. În primul rând de faptul că microorganismele trăiesc, se străduiesc să supravieţuiască.
Sunt mai performante decât noi, fac lucrul ăsta de mult mai mult timp decât facem noi ca şi specie şi trebuie să găsim un echilibru şi un control, asta trebuie să facem. Am lucrat şi la legislaţia care să pună în aplicare o lege care a fost adoptată în urmă cu câţiva ani şi care avea anumite imperfecţiuni. Cred că s-au întâmplat foarte multe lucruri ceea ce priveşte controlul infecţiilor în România.
Cifrele încep să se schimbe din punct de vedere al raportărilor. Aşteptăm, dacă lucrăm cu seriozitate, să înceapă să se schimbe şi hărţile pe care România apare cu roşu sau roşu închis din punctul de vedere al bacteriilor implicate în producerea infecţiilor invazive, cu toate că ne aflăm între o zonă geografică roşie: România, Bulgaria, Grecia, Cipru, Italia.”
This post was last modified on aug. 29, 2023, 6:36 PM 18:36